in

SZO: Prerano za ublažavanje mera

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus je upozorio da još nije vreme za proglašenje pobede nad kovidom-19 i za ukidanje epidemioloških mera.

„Prerano je za predaju ili za proglašenje pobjede u bilo kojoj zemlji“, rekao je Gebrejesus na konferenciji za novinare i izrazio zabrinutost zbog porasta broja umrlih od posledica infekcije koronavirusom u većem delu sveta.

Njegov poziv na oprez dolazi u času dok neke zemlje razmišljaju o povratku na život kakav je bio pre pandemije, navodi AFP.

Francuska agencija podseća da se, uprkos rekordnom broju slučajeva zaraze koronavirusom, na taj korak danas odlučila Danska, zasnivajući tu odlukui na visokoj stovi imunizacije i manjoj opasnosti od omikron soja virusa.

Direktor programa hitne zdravstvene zaštite SZO Majkl Rajan rekao je kako se boji da neke zemlje zbog političkog pritiska nastoje da oponašaju vlade koje već popuštaju mere, istovremeno ne vodeći računa o zdravstvenoj situaciji u vlastitoj zemlji i o dostignutom stepenu imunizacije.

Na prebrzo ublažavanje mera upozorila je i Maria Van Kerhov, zadužena za upravljanje pandemijom kovida-19 u SZO.

Ona je pozvala “na oprez jer mnoge zemlje još nisu dostigle vrhunac talasa zaraze” omikron varijantom virusa, naglašavajući da mnoge države i dalje imaju nisku stopu vakcinisanog stanovništva.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi