in

SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcine

Srbija je dobila odobrenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina. U ovu grupu vakcina spadaju protiv koronavirusa spadaju vakcine kompanija Fajzer i Moderna, ali obuhvataju i vakcine za druge bolesti.

Srbija se tako našla u grupi zemalja poput Bangladeša, Pakistana, Indonezije i Vijetnama, koje su takođe dobile pristup tehnologiji za proizvodnju ove vrste vakcina.

Kako je istakao Fabio Skano, direktor SZO za Srbiju i region, Srbiji je, kao prvoj i jedinoj zemlji evropskog regiona kojoj je data ova mogućnost, poverena velika odgovornost, prenosi RTS.

Skano je ovom prilikom čestitao Srbiji, navodeći da je dobijanjem prilike za uspostavljanje RNK tehnologije, dobila važan alat za proizvodnju vakcina i bioterapeutskih sredstava.

Istakao je da je naša zemlja odabrana na osnovu znanja i iskustva, kao i da sam inicijativa ide mnogo dalje od aktuelne borbe protiv svetske pandemije koronavirusa.

– Stvara se platforma i za vakcine protiv drugih bolesti, uključujući malariju, tuberkulozu, čak i kancer. Ovo je strateška investicija, od vitalne važnosti za zdravlje i blagostanje ljudi svuda u svetu – zaključio je Skano.

Izvor: RTS

Korona virus: Vakcina AstraZeneka – da li je nacionalizam upropastio britanski poklon svetu