in

Šta se očekuje od sezonskih respiratornih infekcija? Doktor izdvaja jednu novost

Šta se očekuje od sezonskih respiratornih infekcija? Doktor izdvaja jednu novost

Hladniji dani su pred nama i ovo je period koji je uobičajno obeležen pojačanim dejstvom respiratornih infekcija kao i koronavirusa.

U Srbiji je sredina novembra vreme kada bi građani trebalo da se vakcinišu protiv sezonskih infekcija, a procenat vakcinisanih u našoj zemlji je prilično nizak i iz dana u dan opada.

Prof. dr Goran Tešović, pedijatrijski infektolog i predsednik hrvatske koalicije za imunizaciju govorio je za N1 šta nas očekuje u sezoni virusa u narednom periodu.

prehlada grip čaj

Doktor kaže da očekuje uobičajnu sezonu te ne misli da će biti izražena aktivnost respiratorih virusa.

„Ako je suditi prema aktivnosti virusa influence iz 2022. sa južne hemisfere, tamo je bila neka uobičajna epidemija gripa tako da očekujem da će se tako nešto dogoditi i kod nas. Da li će ove godine biti veća aktivnost RSV-a ili ne – on je relativno rano počeo kao i prošle sezone ali se i ranije završio. Mi smo nakon prestanka aktivnosti kovida-19 očekivali značajniji porast RSV-a, broj slučajeva je bio ali ne onoliko koliki smo očekivali. Mislim da ni ove godine neće biti iznenađenja“, kaže profesor.

„Ako govorimo o bakterijama tu imamo jednu novost, u Hrvatskoj, Sloveniji ali i u Evropi, a to je da beležimo porast broja slučajeva velikog kašlja, bolesti koja je praktično nestala iz populacije za vreme kovida, ali sada je njen prirodni povrat, to je bolest koja se pojavljuje u ciklusima“, kaže doktor.

Šta je sa kovidom?

„Aktivnost virusa je pojačana poslednjih nekoliko nedelja iako on nikada nije nestao iz populacije, mi smo i letos imali slučajeve kovida. Ipak, poslednjih nekoliko nedelja beležimo porast broja obolelih i to među manjom decom, to nismo videli od ranog proleća 2023. Reč je o simptomima kao što su povišena telesna temperatura i minimalni respiratorni simptomi, neki od njih imaju proliv, reč je o blagoj kliničkoj slici“, kaže dr Tešović.

Celo gostovanje pogledajte u videu na početku teksta.