in

Šta je tačno “kraken” – varijanta virusa koja preti Evropi, agresivno se širi

Šta je tačno “kraken” – varijanta virusa koja preti Evropi, agresivno se širi

Agencija EU za kontrolu bolesti ima dobre i loše vesti kada je reč o XBB.1.5, podvarijanti koronavirusa pod nadimkom “kraken” koja hara Amerikom i drži epidemiologe budnim noću.

Loša vest je da se XBB.1.5 brzo širi, najverovatnije zato što ima neke velike prednosti u odnosu na trenutno dominantne sojeve omikrona, a dobra vest je da Evropa ima vremena za pripremu ako i kada broj zaraženih počne da raste.

“Postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla da ima sve veći učinak na broj obolelih od kovida-19 u EU/EEA, ali ne u predstojećem mesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim nivoima”, piše Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u svojoj proceni.

U sredu je tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid-19 Maria Van Kerkhove rekla da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamenjuje druge varijante. U SAD je prešao s četiri posto sekvencionisanih slučajeva na 40 posto za nekoliko nedelja, prema koordinatoru za odgovor Bele kuće na kovid. Međutim, još nije poznato da li može prouzrokovati težu infekciju.

Šta se zna?

ECDC piše da je ubrzani tempo širenja verovatno posledica sposobnosti podvarijante da izbegne zaštitu imunološkog sistema koju su pružile prethodne infekcije ili vakcinacija. Takođe ima mutaciju na svom spike proteinu – delu virusa koji se veže na ćelije domaćina – što bi moglo da pružiti neku prednost, piše Politico.

Ova podvarijanta je za sada samo „bljesak na radaru u Evropi“ u smislu broja slučajeva, naveo je ECDC, iako je otkrivena u Danskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Švedskoj, Islandu, Belgiji, Češkoj, Portugalu i Irskoj. Podaci koji dolaze iz SAD sugerišu da se XBB.1.5 agresivno širi, pri čemu se slučajevi udvostručuju svakih devet dana.

Opasnost je u tome što se eksplozija slučajeva podudara s ionako teškom sezonom gripa i respiratornog sincicijskog virusa, što opterećuje bolnice. U Belgiji su vlasti za javno zdravstvo proglasile epidemiju gripa zbog porasta slučajeva, a vrhunac se očekuje za tri ili četiri nedelje.

Međutim, samo zato što je ova podvarijanta prouzrokovala eksploziju slučajeva u SAD, ne znači da će se takav scenario dogoditi i u Evropi.