in

Srpski naučnici razvijaju brže antigenske testove i lek za koronu

Naučnici sa Hemijskog fakulteta u Beogradu razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv koronavirusa, saopštio je Fond za nauku Srbije.

Istraživanja se rade u okviru dva projekta specijalnog programa koji finansira Fond za nauku.

Projekat „CAPSIDO“ razvija pouzdaniji i brži antigenski test za otkrivanje koronavirusa pod vođstvom dopisne članice SANU i redovne profesorke Hemijskog fakulteta Tanje Ćirković Veličković. Drugi projekat, „SMART Repurposing“, ima za cilj pronalaženje leka protiv koronavirusa, a naučni tim vodi akademik i redovni profesor Hemijskog fakulteta Radomir Saičić.

U saopštenju se navodi da je naučni tim „SMART Repurposing“ jedan od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv koronavirusa, a finalna testiranja će biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Istraživači koji rade na projektu „CAPSIDO“ razvijaju test koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije koronavirusa kod obolelih.

Cilj tog istraživanja je razvijanje antigenskih testova koji će, za razliku od PCR testova, otkrivati proteine virusa čak i kada se on nalazi u jako niskoj koncentraciji.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić rekla je da je jako važno da oprema koja se nabavlja bude na raspolaganju celoj naučnoj zajednici i navela da ta institucija finansira 14 projekata u okviru ovog programa.

„Drago mi je da su naučnici nabavili opremu kao što je maseni spektrometar i da je Hemijski fakultet već uveo procedure kako bi ovaj uredjaj bio dostupan za testiranja i drugim istraživačima širom Srbije, na način kako to organizuju naučne institucije širom sveta“, rekla je Đuričić Jovičić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi