Srbija odobrava Fajzer vakcine za decu stariju od 12 godina

Od početka vakcinacije protiv koronavirusa spekuliše se i o tome kada će i na koji način biti pokrenuta i vakcinacija dece.

Epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je da će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije pokrenuti proceduru kako bi se Fajzer vakcina odobrila za upotrebu kod dece starije od 12 godina.

Evropska agancija za lekove odobrila je da deca između 12 i 16 godina mogu da se vakcinišu, a takođe je vakcinacije dece starije od 12 godina odobrena i u Americi. Očekuje se da će u Americi vakcine biti odobrene i za decu stariju od 3 godine.

– Ta odluka je vrlo značajna, jer će imunizacijom moći da bude pokrivena grupa školaraca koji su potencijalno veliki prenosioci virusa – kazao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Vakcinacija Fajzer vakcinom kod dece neće biti obavezna, prenosi N1.

– Odluku da li će dete primiti vakcinu ili ne, roditelji bi trebalo da donesu po savetu pedijatra, koji najbolje zna kakvog je zdravlja dete – dodao je Tiodorović.

Mlađa deca visoko prokužena

Rezultati istraživanja pokazuju da su deca visoko prokužena.

– Čak i kad su nalazi bili negativni, ispostavilo se da je u 70 porodica, 80 odsto dece imalo antitela. Za uzrast dece do 10 godina treba dobro razmisliti koliko je sada neophodna vakcinacija. Doze svakako neće biti pripremljene i ispitane pre 2022. godine – navodi Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Kako objašnjava, neophodo je raditi na vakcinama za najmlađu populaciju i biti spreman za slučaj da se pojavi neki soj posebno opasan za decu, piše N1.

Posebno je važno, napominje, pružiti informacije mlađoj populaciji, od 16 do 25 godina, u kojoj je malo vakcinisanih.

– Oni se drže teorije da virus ne napada mlađe. Vakcinacijom ne štite samo sebe već i one iz svog okruženja. Oni se puno kreću. Da bi mogao da se nastavi kulturni i društeni život na nivou pre kovida, važno je da se odazovu što više vakcinaciji – ističe Gnjatović.

Uhapšen falsifikator koji je po celoj Srbiji prodavao lažne PCR testove za 4.000 dinara