in

Skok broja zaraženih posle Nove godine, najviše zabrinjavaju stariji

Skok broja zaraženih posle Nove godine, najviše zabrinjavaju stariji

Direktor beogradskog Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić rekao je da je proteklih dana došlo do umerenog pogoršanja epidemijske situacije, jer je u decembru bilo 400, 500 ili 600 inficiranih kovid pacijenata, a brojevi su počeli da rastu posle Nove godine, tako da su nekad dolazili čak i do 1.500.

„Zato raste i broj pacijenata u kovid bolnicama, njih je negde oko 250, a 24 osoba je na respiratorima, a svakog dana premine po pet, sedam, a jedan dan je preminulo čak i 10 osoba. Povećan je broj pacijenata u respiratornim ambulantama“, naveo je Bekić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, najviše zabrinjavaju stariji građani koji imaju teže kliničke slike i oni često završe u kovid bolnici.

Dodao je da je manje inficirane dece, jedno ili dvoje nedeljno.

Ocenio je da će tokom januara rasti broj zaraženih od kovida i da je sadašnji skok broja obolelih posledica proslave Nove godine.

Bekić je rekao da je imunizacija vidno usporena u Srbiji i da je svega oko dva posto stanovništva dobilo četvrtu i petu dozu vakcine iako je država obezbedila sve.

Napomenuo je da je možda veće interesovanje za vakcinu protiv sezonskog gripa i da još nije kasno da se građani vakcinišu.

„U prethodne dve godine nismo imali toliki talas pacijenata sa gripom, ali sada se može očekivati“, kazao je Bekić.

Tagovi