in

Šefica MMF-a pozvala Kinu da ublaži strategiju borbe protiv koronavirusa

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva je u Berlinu izjavila da je vreme da Kina prestane da sporovodi strategiju masovnog zatvaranja stanovništva radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Georgijeva je u intervjuu za AP pozvala Kinu na „ponovno podešavanje“ strategije „nula kovida“ kojom se izoluje svaki slučaj infekcije virusom jer ta strategija „utiče na na ljude i na ekonomiju“.

Promena kineske strategije protiv korona virusa bi ublažila posledice po svetsku ekonomiju koja se već bori s visokom inflacijom, energetskom krizom i poremećenim snabdevanjem hranom.Mada su vlasti Kine posle protesta u nekoliko gradova ukinule neka ograničenja, nisu ni nagovestile da će odustati od strategije zbog kje su milioni stanovnika mesecima bili zatvoreni po kućama.

„Vidimo koliko je važno da odustanemo od masovnog karantina. Mere obuzdavanja širenja koronavirusa ne treba da imaju značajnije ekonomske troškove“, rekla je Georgijeva.

Georgijeva je takodje pozvala Kinu da razmotri politiku vakcinacije i fokusira se na vakcinaciju „najugroženijih ljudi“ jer je niska stopa vakcinacije satarijih glavni razlog što je Peking pribegao karantinu, dok je pojava opasnijih sojeva povećala pritisak na vlasti da zaustave širenje virusa.

Masovno zatvaranje je usporilo sve: od putovanja do maloprodaje u drugoj po veličini ekonomiji na svetu.

MMF je očekivao da će kineska ekonomija ove godine porasti samo 3,2 odsto, što je ispod globalnog proseka za ovu godinu.

Komunistička partija je preduzela korake u pravcu koji preporučuje Georgijeva, prelaskom na izolaciju zgrada ili naselja sa gde su otkrivene infekcije, umesto izlacije celih gradova, i napravila druge promene za koje kaže da imaju za cilj smanjenje trpljenja ljudi i ekonomskih troškova, ali ;porast broja infekcija u oktobru je podstakao ; kineske vlasti da uvedu karantin i druga ograničenja koja stanovnici smatraju ekstremnim.

Tagovi