in

Scenario kog se boji ceo svet, Indijci umiru na ulicama

Indija se bori sa rekordnim talasom koronavirusa, a stanje je takvo da ljudi bukvalno umiru na ulicama u borbi za vazduh.

Crveni krst je pokrenuo “ofanzivu” za pomoć vladi Indije dok se zemlja bori sa rekordnim brojem smrtnih slučajeva COVID-19.

U utorak je Indija prijavila 323.144 nove infekcije i ukupno više od 17,6 miliona slučajeva. Indijsko Ministarstvo zdravlja takođe je prijavilo još 2.771 smrtni slučaj u protekla 24 sata. Stručnjaci kažu da su te brojke verovatno mnogo veće.

Izazovi sa kojima se Indija danas suočava, jer slučajevi rastu brže nego bilo gde drugde u svetu, složeni su i zbog krhkosti njenog zdravstvenog sistema i nedostatka medicinskog osoblja.

Na Indiju se u početku gledalo kao na priču o uspehu u prevladavanju pandemije, ali sada ubija i preti populaciji od skoro 1,4 milijarde ljudi, a zdravstevi sistem je pred kolapsom.

Pored nedostatka kiseonika, jedinice za intenzivnu negu rade punim kapacitetom i gotovo svi respiratori su u upotrebi, piše Nova.

Kako se broj preminulih povećava, noćno nebo u indijskim gradovima svetli od pogrebnih lomača, jer su krematoriji preplavljeni, a tela se spaljuju na otvorenom.

Indijski soj stigao u Evropu

Jedan slučaj indijske varijante koronavirusa, odgovorne za naglo širenje epidemije u Indiji, otkriven je i u Grčkoj, a prethodno je registrovan i među studentima koji su iz Francuske doputovali u Belgiju.

Indijski soj korona virusa nazvan B.1.617.1, prvi je put izolovan u indijskoj regiji Maharaštri.

Indijski zdravstveni sistem se teško nosi s talasom infekcija koje se većim delom pripisuju upravo ovoj varijanti korona virusa.

– Kod novog soja korona virusa koji se pojavio u Indiji zabrinjava to što može da utiče na antitela – kaže istraživač iz beogradskog Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović.

Ona je za RTS ponovila da je normalno da virus mutira, jer što je više zaraženih, to će njegove promene biti češće.

– Kod indijske varijante su se desile dve značajne promene, jedna karakteristična za brazilski soj, a druga za američki, odnosno kalifornijski soj. To utiče na brzinu širenja, ali može se desiti i da uspori širenje, međutim, kod indijskog soja zabrinjava to što može da utiče na antitela – upozorila je dr Gnjatović.

Prema njenim rečima, novi indijski soj, koji se naziva još i „dupli mutant“.

– Taj novi soj može da utiče i antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti. Dokazano je da postojeće vakcine štite od britanskog soja, a malo su lošiji rezultati kada je u pitanju južnoafrički soj – istakla je dr Gnjatović.

Namerno zarazio koronavirusom preko 20 osoba: Sve ću vas inficirati