in

Satelitski snimci krematorijuma u Kini ukazuju na jačanje kovid epidemije

Satelitski snimci krematorijuma u Kini ukazuju na jačanje kovid epidemije

Satelitski snimci gradova u Kini pokazuju pojačanu građevinsku aktivnost kod krematorijuma i pogrebnih zavoda, ilustrujući ozbiljnost jačanja epidemije u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, dok su tamošnji zvanični brojevi umrlih od kovida-19 mali, piše NBC.

Slike koje je kompanija „Maksar“ (Maxar) snimila krajem decembra i početkom januara i podelila s američkom TV-mrežom „NBC njuz“, pokazuju nove, veće parkinge i veći broj automobila parkiranih ispred pogrebnih zavoda u Pekingu i drugde u poređenju sa snimcima iz istog perioda prethodnih godina.

Satelitski snimci potvrđuju izveštaje reportera NBC iz Pekinga, gde zvaničnici kažu da je epidemija već dostigla vrhunac.

Uz snimke građevinske aktivnosti, na snimcima se vidi kako kineski radnici u belim zaštitnim odelima istovaraju mrtvačke kovčege iz kombija koji neprekidno stižu pred pogrebne zavode koje obezbeđuje policija.

Na nekim mestima u Pekingu krematorijumi rade neprekidno 24 sata dnevno, i to čitave nedelje, a jedna velika pogrebna kuća je za NBC rekla da se na termin za kremaciju čeka do dve nedelje.

Pošto neke pogrebne kuće više ne dozvoljavaju komemoracije, novinari su bili svedoci kako ih porodice priređuju u bolnicama pred kojima u uličicama čekaju prazni kovčezi.

Dok kineska Vlada kaže da je epidemija predvidiva i pod kontrolom, Svetska zdravstvena organizacija poručuje da zvanični kineski podaci nedovoljno predstavljaju broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva od kovida.

Kina je prijavila manje od 40 smrtnih slučajeva povezanih s kovidom od 7. decembra, kada su zvaničnici naglo ukinuli sanitarnu politiku „nula kovida“, koja je u poslednje tri godine u velikoj meri štitila 1,4 milijarde stanovnika Kine od virusa, ali je izazvala rasprostranjene proteste i privredne probleme.

Zvanični broj smrtnih slučajeva u Kini je svega oko 5.270 od početka pandemije, ali međunarodni stručnjaci kažu da bi u narednim mesecima, pošto su ograničenja ukinuta, broj smrtnih slučajeva mogao da skoči na milion ili više, što bi bilo gotovo isto kao u Sjedinjenim Državama.

Očekuje se da će starija populacija Kine, koja ima relativno nisku stopu vakcinacije, biti posebno pogođena. Stručnjaci takođe predviđaju da će se virus proširiti izvan velikih gradova u seoska područja, jer ljudi masovno idu u rodna mesta da proslave predstojeću lunarnu Novu godinu.

Komentari na kineskim društvenim mrežama takođe su doveli u pitanje državne podatke, ukazujući na nedavne smrti istaknutih umetnika, naučnika i akademika, od kojih je za neke u čituljama pisalo da je kovid uzrok, a prenose se i izjave njihovih porodica koje osuđuju, kako jedan piše, „neobjašnjivu odluku o ukidanju svih ograničenja. Dođavola i lažni podaci o umrlima“.

Kineski zvaničnici odbacuju osporavanje podataka koje su dali i kažu da će pravi broj smrtnih slučajeva postati jasniji posle analize „viška smrtnih slučajeva“.

Dr Liang Vanijan, epidemiolog i viši savetnik Vlade, rekao je u sredu na konferenciji za novinare u Pekingu, da je „nemoguće utvrditi tačnu stopu smrtnosti“ dok se pandemija ne završi i da bi sada prioritet trebalo da bude lečenje teških slučajeva.

Takođe je branio način na koji Kina utvrđuje da li je neka smrt povezana s kovidom i kao takve računa samo one koji uključuju respiratornu insuficijenciju. Tu definiciju je SZO kritikovala kao preusku.

Ne postoji globalni konsenzus o tome kako definisati smrtne slučajeve od kovida, rekao je Lijang, „tako da svaka zemlja ima svoj individualni način izračunavanja“.

Kina je prošle nedelje obavestila sve države članice SZO o jačanju epidemije kovida i dala dodatne informacije o svom odgovoru na to, rekla je Marija Van Kerkhove, tehnička rukovoditeljka SZO za kovid-19.

„Međutim, postoje neke veoma važne praznine u informacijama i na tome sarađujemo s Kinom“, rekla je ona novinarima u sredu.

Navodeći nedostatak podataka o epidemiji u Kini, Sjedinjene Države i druge zemlje uvele su poslednjih nedelja ograničenja za putnike iz Kine. Peking te mere naziva nenaučnim, preteranim i diskriminatornim, te je u utorak preduzeo prvu od obećanih kontramera: obustavljanje izdavanja kratkoročnih viza državljanima Južne Koreje i Japana.

Japan je uložio protest Kini zbog toga, dok Južna Koreja kaže da su njene mere kontrole na kovid na granici zasnovane na nauci, a da je odgovor Kine „veoma za žaljenje“.