in

SAD i formalno kažu zbogom koroni, Bajden najavio ukidanje vanredne situacije

SAD i formalno kažu zbogom koroni, Bajden najavio ukidanje vanredne situacije

Predsednik SAD Džozef Bajden obavestio je Kongres da će 11. maja okončati vanrednu situaciju u javnom zdravstvu zbog kovida-19, dok se većina zemalja u svetu vratila normalnom životu skoro tri godine pošto su prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa.

Ukidanje deklaracija o vanrednoj situaciji na nacionalnom nivou i u javnom zdravstvu formalno bi izmenilo odgovor na koronavirus koji bi bio tretiran kao endemska pretnja javnom zdravlju.

Bajden je ovom najavom izrazio protivljenje rezolucijama koje su ove nedelje izneli republikanci u Predstavničkom domu o hitnom okončanju vanredne situacije. Republikanci takođe pripremaju pokretanje istrage o odgovoru savezne vlade na kovid-19.

„Nagli prekid vanredne situacije stvorio bi haos i neizvesnost u celom zdravstvenom sistemu, za države, za bolnice i lekarske ordinacije i što je najvažnije za desetine miliona Amerikanaca“, saopštila je Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće.

Bivši predsednik Donald Tramp prvi put je proglasio pandemiju kovida-19 za nacionalnu vanrednu situaciju 13. marta 2020. Bajden je više puta produžavao vanrednu situaciju otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021, a trebalo bi da istekne u narednim mesecima.

Više od 1,1 milion ljudi u SAD umrlo je od kovida-19 od 2020. godine, uključujući oko 3.700 prošle nedelje, podaci su Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tagovi