in

SAD donirale Kosovu dodatnih oko pola miliona Fajzer vakcina

Sjedinjene Američke Države donirale su Kosovu dodatnih 503.100 doza vakcine Fajzer, a uključujući prvi kontingent od 20. avgusta, SAD su isporučile više od 538.200 doza, što predstavlja najveću donaciju vakcina protiv kovida-19 od bilo koje zemlje ili organizacije Kosovu, saopštila je američka ambasada u Prištini.

Današnja pošiljka je deo obećanja predsednika SAD Džozefa Bajdena „da podeli doze vakcina protiv kovida-19 iz domaćih SAD zaliha kako bi se podržale globalne potrebe“.

Upravo zbog toga što nijedna zemlja ne može sama da pobedi kovid-19, Sjedinjene Američke Države su se početkom juna obavezale da podele 80 miliona vakcina sa svetom, navedeno je u saopštenju.

Donirane vakcine Sjedinjenih Američkih Država isporučene su posredstvom Kovaks mehanizma avansne tržišne obaveze (COVAX AMC), globalne inicijative za podršku pravičnog pristupa sigurnim i efikasnim vakcinama protiv kovida-19.

Sa svojim finansijskim doprinosom od četiri milijarde američkih dolara Globalnom savezu za vakcine i imunizaciju (Gavi), Sjedinjene Američke Države su najveći pojedinačni finansijski donator Kovaks mehanizmu, kojim zajedno upravljaju Koalicija za spremnost i inovacije protiv epidemije (CEPI), Gavi – Globalni savez za vakcine i imunizaciju, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF kao ključni partneri u isporuci.

Uključujući novu pošiljku Kosovo je primilo više od 700.000 doza posredstvom programa COVAX AMC.

Osim vakcina, od početka pandemije, Sjedinjene Države obezbedile su oko četiri miliona dolara u vidu zaštitne opreme, medicinske opreme, nepovratnih sredstava za onlajn učenje i druge vidove pomoći u vezi sa kovidom-19 kako bi se pomoglo školama, medicinskim ustanovama, porodicama i zajednicama širom 38 kosovskih opština, navedeno je u saopštenju američke ambasade u Prištini.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.