in

Ružić o proceduri kada su dva deteta u odeljenju pozitivna, rekreativnoj nastavi

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, govoreći za N1 o početku nove školske godine, kaže da ukoliko jedno dete bude pozitivno, ide u karantin i ide na onlajn nastavu 10 dana ili dok se ne izleči, a ako su dva deteta pozitivna – onda će celo odeljenje ići 10 dana na onlajn nastavu, ne kao prethodne godine – 14 dana. Roditelji, u slučaju da postoje zdravstveni razlozi, uz mišljenje lekara specijaliste, imaju pravo da zatraže da to dete prati nastavu onlajn, kaže ministar. “Ako je škola koja bi trebalo da ide na rekreativnu nastavu u zelenoj zoni, a destinacija je takođe u zelenoj zoni, nema razloga da bude bilo kakvih problema uz poštovanje u tom trenutku važećih epidemioloških mera”, navodi. Govoreći o međustranačkom dijalogu, Ružić kaže da se nada da će uroditi plodom, dodajući da niko neće u Srboiji oktroisati izbore.

Nakon skoro tri meseca pauze, đaci se u sredu vraćaju u školske klupe. U skoro svim školama primenjivaće se neposredna nastava, osim u nekoliko srednjih škola u 16 opština. Prema ranijoj odluci ministarstva i Kriznog štaba, nastava će se održavati na osnovu tri modela, a nedeljno će se pratiti epidemiološka situacija i na osnovu toga odlučivati o tome koji će se model nastave primenjivati.

Ružić je, gostujući u Novo danu, rekao da će deca pohađati nastavu od 45 minuta po času, u punim odeljenjima, na konvencionalan način i da je to važno sa apekta prioriteta svih prioriteta – a to je obrazovanje naše dece. Razmatrali smo sa zdravstvenom strukom studiozno sve opcije, i izašli smo sa predlogom mera popularno nazvanim semafor, podsetio je.

„Koristim priliku da poželim sreću svoj deci koja kreću u škole, uz intoniranje himne prvi put u istoriji, zbog simbolike – nije važan tajming, važno je da poštujemo svoje državne simbole i da baštinimo nacionalni identitet i identitet svih građana i građanki“, rekao je Ružić.

Govoreći o tzv. crvenom svetlu, kaže da se nada da će ono biti svedeno na najmanju moguću meru. A da bismo došli do tog ideala, važno je da se proces vakcinacije nastavi, i da se svi građani i građanke, ne samo prosvetni radnici, u što većem brojom vakcinišu i biće nam lakše da na ovom zelenom svetlu kormilarimo ovom školskom godinom, kaže Ružić, navodeći da se apel (da se ljudi vakcinišu) i Vlade i Ministarstva prosvete svakodnevno šalje svima, jer je to jedini način da se sa ovom pošasti izbori.

Ministar je objasnio kako će funkcionisati ceo proces i dodao da će Tim za škole, koji u kontinuitetu radi, menadžerisati sve. Pratićemo svaku jedinicu lokalne samouprave i svaki predlog,  koji ćemo dobijati utorkom od lokalnog štaba, naveo je.  Ministar kaže da će lokalni štab, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, davati preporuke Timu za škole koji će ih razmatrati, uz to sagledavati parametre koji su – broj zaraženih, broj vakcinisanih, broj pozitivnih, kao i to da li se svih pet mera na polju prevencije praktikuju…

„Odluka se donosi na nivou lokalne samouprave, lokalnog štaba, koji utorkom šalje predlog preko školske uprave Timu za škole, Tim za škole razmatra to, šalje školskog upravi i do petka, u 10h ujutro najkasnije, svaka lokalna samouprava biva obaveštena da li dolazi do promene obrazovno-vaspitnog modela od ponedeljka i do 12h (u petak)  je obavezno da sve škole budu obaveštene i naravno i roditelji i deca“, dodao je.

Opština Tutin koja nema više od 12 procenata vakcinisanih će početi sutra u crvenoj zoni, kaže ministar dodajući da je to jasan pokazatelj da je vakcinacija jedini lek da živimo jedan normalan život u svoim segmentima društva. Važno je da svi shvate ozbiljnost ove situacije i da ne zaborave da je država Srbija obezbedila široku lepezu vakcina koje su besplatne, i da bi bilo logično da to iskoriste, kazao je gost Novog dana.

U Tutinu, pojašnjava ministar, samo srednje škole idu onlajn, od prvog do četvrtog razreda idu podeljeni u dve grupe, a časovi traju po 30 minuta, a od petog od osmog razreda đaci idu kombinovano – jedan dan neposredno, jedan dan onlajn. Nadam se da će se ta situacija u Tutinu popraviti ili u bilo kojoj opštini, gde ima tih pokazatelja rizika, navodi.

Još 15 lokalnih samouprava kreće u žutom, i to se odnosi, kako kaže ministar, na srednje škole.

Ružić navodi da nije obrazovni sistem taj koji je rizičan, u kom je došlo do transmisije, navodeći da su deca i nastavno i vannastavnoh osoblje pokazali odgovornost, međutim, i tu situacija zavisi od ponašanja opšte populacije.

„Ukoliko jedno dete bude pozitivno, ide u karantin i na onlajn nastavu deset dana ili dok se ne izleči, ako su dva deteta pozitivna – onda će čitavo odeljenje ići 10 dana na onlajn nastavu, ne kao prethodne godine 14 dana“, kazao je ministar.

Govoreći o iskustvu od prošle godine, ministar je primetio da se na kvalitet obrazovanja odrazio kombinovani model koji su imali srednjoškolci, a koji je u to vreme, kako kaže, bio neophodan. jOni su jedne nedelje imali neposrednu nastavu, druge su imali onlajn, ali su učenici, kako kaže, tih nedelju dana kada su radili na daljinu shvatali kao mali raspust.

Naš predlog iz Ministarstva je da ovu godinu otpočnemo sa ozbiljnom edukacijom kako bi došlo do podizanja nivoa svesti, kaže. Podseća da je i Unicef predlaže da škole budu otvorene, da traju časovi 45 minuta. Bilo bi logično da svi prosvetni radnici pokažu stepen odgovornosti i solidarnosti, jer rade jedan plemenit posao i hvala im za sve što rade i što su radili, kao i zdravstveni radnici – to su najvažnija zanimanja u pogledu sticanja svesti o potrebi vakcinacije, ističe ministar.

Što se tiče škola, ministar kaže da za sada nemaju plan da uvode obavezno testiranje, ali dodaje da će razgovarati i o tome na sednicama Kriznog štaba, ističući da se na svemu radi zajedno sa Batutom i da postoje referentni protokoli.

Maske, rekreativna nastava…

Maske su, ističe ministar, i dalje tretirane u svetu kao jedna od brana prenošenju koronavirusa kapljičnim putem. One su neophodne kada đaci odgovaraju, jave se za reč, razgovaraju, između neće biti u obavezi da ih imaju, navodi, uveren da će učenici biti odgovorni po tom pitanju.

Vakcinisani nastavnici nisu u obavezi da nose maske, osim kad su na metar i po od učenika, dodao je.

Za slučaj da neka lokalna samouprava mora da pređe na onlajn, a dobije tu odluku u petak za ponedeljak, ministar kaže da je i za te slučajeve sve spremno i da su nasnimljeni sadržaji potrebni za nastavu.

Roditelji, u slučaju da postoje zdravstveni razlozi, uz mišljenje lekara specijaliste, imaju pravo da zatraže da to dete prati nastavu onlajn, kaže ministar.

Govoreći o najosetljivijim grupama, o deci sa autizmom i ometenoj u razvoju, kaže da ona neće biti u obavezi da nose maske ukoliko imaju potvrdu lekara, koji će ukazati na nemogućnost nošenja maski.

Što se rekreativne nastave tiče, uz određen uslove, biće moguća. „Ako je škola koja bi trebalo da ide na rekreativnu nastavu u zelenoj zoni, a destinacija je takođe u zelenoj zoni, nema razloga da bude bilo kakvih problema uz poštovanje u tom trenutku važećih epidemioloških mera“, kaže ministar.

O himni, besplatnim udžbenicima…

Himnu na početku škole vidi kao baštinjenje identiteta naše nacije, što, kako kaže, treba usaditi našoj budućnosti, dodajući da se svi osećamo ponosno kad čujemo himnu na pobedničkim postoljima.

U konsulataciji sa predsednicom Vlade i predsednikom Republike, doneli smo odluku koja je, po meni, nadam se za najšire narodne mase sasvim prihvatljiva, dodao je. Ako nema razglasa, kaže – svaka škola ima hor, pa i na taj način biće moguće intoniranje himne.

Upitan o besplatnim udžbenicima Fondacije Alek Kavčić, uz podsećanje da su se neke škole opredelile za to, ali mnoge nisu, pa postoji konfuzija, ministar kaže da bi lično voleo da su svi udžbenici besplatni. On navodi da uz infrastrukturu koju u toj oblasti radi država, da ona izdvaja i 700 miliona dinara za tradicionalne i 720 miliona za digitalne udžbenike namenjene kategorijama lošijeg materijalnog stanja ili za decu koja koriste prilagođene udžbenike ili rade po individualnom planu.

Ružić kaže da ministarstvo ne bira koje će udžbenike određena škola da odabere i da ne može u tom smislu da arbitrira. Kaže da je briljantna ideja da identitetske udžbenike u nekoj perspektivi štampa državni Zavod za udžbenike i nastavna sredstva (maternji jezik, istorija, geografija).

„Nadam se da će dijalog uroditi plodom, niko izbore neće oktroisati“

Upitan o međustranačkom dijalogu, Ružić kaže da iz pozicije Vlade Republike Srbije i pripadnosti jednoj od vladajućih stranaka može da ukaže „na činjenicu da tim dijalogom kvalitetno kormilari predsednik Skupštine Ivica Dačić“, da oba imaju specifičnu težinu, a da valjda imaju za intenciju da se dođe do održivog rešenja.

„Ja ga (održivo rešenje) poodavno vidim, ali da li će svi akteri u tom dijalogu biti zadovoljni ili će se ponašati kao Kalimero ili kao dete koje ispred izloga plače što tata i mama neće da mu kupe Najk patike, ja zaista ne znam“, kaže.

Ružić kaže da smatra da je odgovoran odnos – bilo opoziciono nastrojene političke opcije ili onih koje su u okviru vladajuće strukture – da zarad onih koji im veruju, da učestvuju na izborima, „a ne da ih bojkotuju ili pokušaju da budu oktroisani, jer ih niko neće oktroisati, to u Srbiji ne postoji, niti će postojati“.

Iskreno se nadam da će dijalog uroditi plodom i da će zaista svi oni koji su zainteresovani za budućnost Srbije – učestvovati na izborima, zaključio je Ružić.