in

Rusija prijavila rekordan broj novih dnevnih infekcija koronavirusom

Rusija je prijavila rekordan dnevni broj novoinficiranih koronavirusom od 180.071 slučaja što je deset puta više u odnosu na prošli mesec.

Broj novih infekcija koji je danas objavila državna operativna grupa za koronavirus iznosi oko 2.800 slučajeva više u odnosu na prethodni dan nastavljajući porast započet sredinom januara, kada je dnevno bilo oko 17.000 novih slučajeva.

Iako je broj novih infekcija koronavirusom drastično porastao poslednjih nedelja broj dnevnih smrtnih ishoda je stabilan ili u neznatnom opadanju, u poslednja 24 sata umrla je 661 osoba u poredjenju sa 796 koliko je zabeleženo 6. januara.

Radna grupa je tokom pandemije ukupno prijavila 12,8 miliona infekcija i 335.414 smrtnih ishoda.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da vlada razmatra ublažavanje nekih ograničenja zbog koronavirusa uprkos porastu broja infekcija i da nisu u planu blokade ili druga dodatna ograničenja.

Rusija je imala samo jednu, šestonedeljnu blokadu 2020. godine, a u oktobru 2021. obustavljen je rad nekih ljudi na svega nedelju dana, čak se i obavezno nošejne maski slabo sprovodilo.

Poslednjih nedelja, sve veći broj ruskih regiona počeo je da uvodi ograničenja za mlađe od 18 godina, pošto trenutni porast novih infekcija utiče na decu više od prethodnih.

Rusija je tek prošlog meseca počela da vakciniše decu uzrasta od 12-17 godina, manjom dozom domaće, Sputnjik vakcine.

Samo oko polovina od 146 miliona stanovnika Rusije je do sada vakcinisana, iako je ta država među prvima u svetu uvela vakcine protiv koronavirusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi