in

Rekordna zarada Fajzera zahvaljujući vakcini i lekovima protiv kovida

Rekordna zarada Fajzera zahvaljujući vakcini i lekovima protiv kovida

Američka farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je da je 2022. godinu završila sa najvišim prihodom otkada je osnovana zahvaljujući vakcini i lekovima za kovid. Kompanija je navela da se ove godine očekuje slabiji rezultat zbog popuštanja pandemije i zaliha koje su mnoge države stvorile.

Prihod Fajzera prošle godine je iznosio 100,3 milijarde dolara i bio je 23 odsto veći nego godinu dana ranije, a kada se isključi uticaj valutnih kurseva, uvećan je 30 odsto, navodi se u izveštaju.

Kada se isključe vakcina protiv korone i lek Paksklovid, koji su prodati u iznosu od 56,7 milijardi dolara, prihod Fajzera prošle godine bio je samo dva odsto veći nego 2021.

Zahvaljujući pandemiji, neto dobit Fajzera prošle godine je porasla 43 odsto, na 31,4 milijarde dolara.

Ove godine kompanija očekuje znatno niži prihod, u rasponu od 67 do 71 milijarde dolara, jer pandemija širom sveta usporava, a mnoge zemlje su stvorile zalihe vakcine i lekova.

Izvršni direktor Fajzera Albert Burla rekao je da bi 2023. trebalo da bude prelazna godina za prihod od korone, koji bi po procenama kompanije trebalo da padne na 21,5 milijardu dolara, dok bi u 2024. bi mogao ponovo da se uveća.

Tagovi