in

Prvi slučaj omikron soja virusa potvrđen u SAD

Prvi slučaj omikron soja koronavirusa potvrđen je u SAD, u Kaliforniji, kod osobe koja se vratila iz Južne Afrike, objavile su danas američke zdravstvene vlasti.

Ta osoba je testirana pozitivno na koronavirus u Kaliforniji, saopštio je Centar za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC).

Osoba je poptpuno vakcinisana i pokazivala je lake simptome koji su išli ka poboljšanju, dodaje se u saopštenju.

Ta osoba se vratila iz Južne Afrike 22. novembra a testirana je pozitivno na virus 29. novembra.

Administracija predsednika Džoa Bajdena je prošle nedelje uvela restrikcije za putovanja iz zemalja sa juga Afrike gde je taj soj prvo identifikovan i gde se raširio. Klasteri slučajeva zaraze ovim sojem su takodje identifikovani u još oko dvadeset zemalja širom sveta, prenela je agencija AP.

Američki centraj za kontrolu i prevenciju bolesti preduzima mere da zaoštri propise za testiranje za putnike iz inostranstva uključujući da svi putnici treba da se testiraju dan pred put bez obzira da li su vakcinisani ili ne. Takođe se razmatra uvođenje obaveznog testiranja po dolasku u SAD.

Zvaničnici su rekli da bi te mere samo kupile vreme dok zemlja ne sazna više o novom soju i donese odgovarajuće mere predostrožnosti ali da je obzirom na prenosivost ovog soja neizbežno da će on stići u SAD.

Entoni Fauči, glavni američki stručnjak za infektivne bolesti, rekao je da će se više znati o ovom soju za dve do četiri nedelje dok naučnici proučavaju uzorke virusa.

Predsednik Džo Bajden je ranije pokušao da suzbije uzneimirenost oko ove nove varijante virusa navodeći da je to uzrok za zabrinutost ali ne i za paniku. Bajden sutra planira da iznese strategiju za borbu protiv virusa tokom zime.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi