in

Primena nove mere zapravo samo na aerodromu, iz UPK kažu

Iako se novi soj koronavirusa, omikron, pojavio i u Evropi, mera za putnike koji iz tih zemalja dolaze u Srbiju i dalje nema. Iz Kriznog štaba najavljuju da bi kontrole ubuduće mogle da budu i strože, kao i da će novi softver kontrolisati kovid propusnice. Razloga za zaključavanje, tvrde, sada nema.

Postojeće nisu strože, a nove se ne odnose na građane Srbije. Iako se sve više čini da ih uopšte nema, mere borbe protiv koronavirusa ipak i dalje postoje.

Građani o merama kažu:

„Koje mere?“

„Moglo bi još da se pooštri“.

„Mislim da ne treba da se održava skup u Areni pred ne znam koliko hiljada ljudi, a đake u školama da primoravamo da nose maske, da se guše deca“.

N1: Mislite da treba da se relaksiraju mere?

„U kom smislu?“

N1: Da se ukinu?

„Ne, zato što imamo još mnogo tih koji nisu primili vakcinu. Ako se ovako nastavi, onda se ide protiv čovečanstva“.

Protiv novog soja omikrona ići će se PCR testiranjem putnika koji dolaze uglavnom iz južnoafričkih zemalja, odlučio je Krizni štab. Budući da su oni u Srbiji uglavnom u tranzitu, donete mere primenjivaće se zapravo samo na aerodromu.

„To nije mera. Prosto za sve putnike, posebno u ovom nadolazećem periodu, mora da postoji obaveza, kao što smo mi predlagali i prošle godine, to sve već stoji, to je sve dostavljeno Ministarstvu, ali jednostavno se takve stvari ne rade“, kaže Ivana Prokić iz Ujedinjenih protiv kovida.

Za putnike iz evropskih država u kojima ima omikrona, nove mere ne važe, ali se o njima razmišlja.

„I kontrole na aerodromima, odnosno na graničnim prelazima biće strože nego što su do sada bile, a u međuvremenu ćemo dobiti i neke značajnije informacije o ovoj novoj varijanti virusa“, ističe Tanja Jovanović, virusološkinja.

Nove informacije o novoj varijanti čekaju se i da pokažu da li će se menjati terapije, dijagnostički protokoli, a i koliko nas postojeće vakcine štite.

„Vakcine i vakcinalni imunitet koji smo stekli imunizacijom sigurno neće dozvoliti da se razviju teške forme bolesti i potrebe za hospitalizacijom, boravkom u jedinicama intenzivne nege, potrebom za respiratorom i tako dalje“, kaže Jovanović.

N1: Bilo koja vakcina?

Jovanović: Bilo koja vakcina.

„Da li smo ih primili i preležali bolest, odnosno da li je ono što pokazuju naši kovid sertifikati zaista istina, ubuduće bi trebalo da kontroliše novi softver“, najavljuje doktorka Jovanović. A sertifikati će i dalje da se kontrolišu samo posle 20 sati, iako:

„Medicinski deo Kriznog štaba i dalje ostaje na tome da je jedan od minimuma mera 24 sata kovid propusnice zato što ona razrešava mnogo toga. Samo o tome još nije bilo reči“, kaže dr Kon.

A trebalo je, i to još juče, poručuju Ujedinjeni protiv kovida. Sada je, kažu, već kasno.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.