in

Posteljica odbacuje proteine kako bi onemogućila prodor koronavirusa

Posteljica možda ima način da zaštiti sebe i fetus od infekcije koronavirusom, ukazuje mala američka studija.

Naučnici su proučavali 24 žene koje su rodile između jula 2020. i aprila 2021.

Osam ih je imalo simptomatski kovid-19 u drugom tromesečju, osam je bilo bolesno od virusa u trećem tromesečju, a osam nije bilo zaraženo tokom trudnoće.

Kada se kovid-19 pojavio u trudnoći, naročito trećeg tromesečja, činilo se da ćelije placente “odbacuju” površinski protein nazvan ACE2 koji virus koristi da se probije u ćelijei zarazi ih, ostavljajući manje prostora za prodor virusa.

Žene koje su imale kovid-19 u trećem tromesečju imale su visoku nivo enzima zvanog ADAM17 za koji je poznato da pomaže oslobađanju ACE2 sa površine ćelije, saopštili su naučnici u časopisu “The American Journal of Pathology”.

Posteljica možda “oseća” da je majka obolela od kovida-19 “i možda uspostavlja ovaj mehanizam kako bi pomogla odbacivanju proteina ACE2 i tako sprečila virus SARS-CoV-2 da napadne placentu i zarazi fetus”, rekla je Elizabet Taglauer iz Bostonskog medicinskog centra.

Ranije studije pokazale su da se ćelije placente inficiraju u samo oko sedam do 20 odsto trudnoća u kojima majka ima kovid-19, rekla je Taglauer.

Kad virus nekako uđe u placentu, retko dospeva do fetusa, dodala je.

Njen tim planira dalja istraživanja “zaštitnih puteva” koji bi mogli da sprieče da virus napusti ćelije placente i uđe u krvotok fetusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi