in

Poslodavci traže da država doplaćuje 35 odsto do pune plate za kovid bolovanje

U prethodna dva meseca čak 92 odsto preduzeća imalo je zaposlene na bolovanju od kovida 19. Od toga, 72 odsto poslodavaca isplaćivalo je puni iznos zarade tokom trajanja bolovanja zaposlenog, a kod mikro i malih preduzeća čak 81 odsto, saopštila je Unija poslodavaca Srbije na osnovu rezultata ankete među skoro 300 vlasnika i direktora firmi svih veličina. Poslodavci ističu da je 65 odsto preduzeća zabeležilo gubitak zbog odsustva zaposlenih zbog kovida, te od “nadležnih organa”, između ostalog, traže da država doplaćuje 35 odsto do pune plate radnika na kovid bolovanju, dok bi 65 odsto plaćao poslodavac.

„Kod tri četvrtine poslodavaca, bolovanje zaposlenih trajalo je do tri nedelje, a kod jedne četvrtine duže od toga. U 65 odsto anketiranih preduzeća zabeležen je gubitak usled odsustva zaposlenih zbog kovida, najviše u prerađivačkoj industriji, a mereno prema veličini firme najviše su pogođena mikropreduzeća“, ističe se u saopštenju.

Na pitanje kako su rešavali problem nedostajućih radnika, većina anketiranih odgovara da se odlučila za preraspodelu posla među preostalim zaposlenima (72 odsto).

“Njih 15 odsto odsto moralo je da smanji obim poslovanja, a osam odsto je angažovalo nove radnike. Neki su skratili radno vreme, ili uputili zaposlene na rad od kuće”, navodi Unija poslodavaca.

U komentarima na aktuelnu situaciju i preporuku Vlade Srbije da firme isplaćuju 100 odsto zarade radnicima obolelim od kovida, velika većina preduzetnika ocenjuje nelogičnim pravljenje razlike među radnicima sa različitim dijagnozama, od koji neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je kovid.

“Država treba da donese i sprovodi jasnu strategiju u borbi protiv pandemije”, jedna je od preporuka koju su poslodavci, tim povodom, uputili “nadležnim organima”.

Od nadležnih se traži i da se intenzivno radi na postizanju visoke stope vakcinisanosti, da za zaposlene koji su privremeno sprečeni za rad zbog kovida 19 poslodavac isplati zakonom predviđenih 65 odsto zarade, a ostatak do pune plate da doplati država. Poslodavci, takođe, traže da se umanje poreske obaveze i pomere rokovi za njihovo plaćanje.