in

Posle treće doze Sinoframa dolazi do velikog skoka broja antitela

Ispitivanja su pokazala da posle buster doze Sinofarmove vakcine imamo odlične rezultate sa visokim brojem neutrališućih antitela, kaže za N1 virusološkinja i profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović koja je i članica Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa.

Ako ste na nekom od vakcinalnih punktova primetili obaveštenje u kom se navodi da možete besplatno da proverite nivo antitela reč je o, zapravo, pozivu za učešće u istraživanju efikasnosti vakcina.

Profesorka Jovanović objasnila je u Novom danu TV N1 da se trenutno radi više studija i da svaka od njih ima svoj određeni cilj, a da je ona deo tima koji ispituje efikasnost Sinofarm vakcine. Za to istraživanje se, kako je rekla, do sad prijavilo oko 7.000 ljudi.

Krv se uzima neposredno pre davanja vakcine, a zatim po određenom protokolu posle tri meseca, šest meseci i godinu dana, kako bi se pratio nivo antitela, objasnila je Jovanović.

Dodala je i da je još rano da priča o rezultatima studije, ali da se za sada pokazalo da posle šest meseci od druge doze Sinofarm vakcine dolazi do pada broja antitela, pre svega kod starijih ljudi i osoba sa komorbitetima, zbog čega je i preporučeno da se period do teće doze smanji sa šest na četiri meseca.

Ispostavilo se, takođe, da je posle treće doze Sinofararmove vakcine kod oko 90 odsto ispitanika došlo do izuzetno visokog skoka broja neutrališućih antitela, istakla je profesorka.

„Ne preporučujem ništa, svako ima slobodu izbora, ranije bih možda i (za buster dozu) preporučivala samo neku novu generaciju vakcina, koju sam i lično primila, ali studija vas nekada demantuje. Stvarno posle buster doze (Sinofarma) imamo odlične rezultate sa visokim brojem neutrališućih antitela. Koliko će trajati, ne može još da se kaže“, dodala je Jovanović.

Govoreći o tome kakav će stav zauzeti Krizni štab uoči sezone praznika, Jovanović je rekla da je ona zadužena pre svega za virusološki aspekt epidemije, ali da je medicinski deo Kriznog štaba uvek za rigoroznije mere.

„Ja sam sad koncentrisana na vakcinaciju. Ako podignemo obuhvat vakcinacije, život će nam biti lakši“, poručila je i dodala da se zalaže i za kovid propusnice, jer je jako važno da se infekcija ne širi, natočito u zatvorenom prostoru.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.