in

Policija sprečila “konvoj slobode” u Briselu, privedeno više osoba

Belgijske vlasti blokirale su desetine vozila koje su se spremale da uđu u Brisel u sklopu takozvanih “konvoja slobode”, protivnika mera protiv koronavirusa.

Ovaj protest je usledio nakon što su brojni vozači kamiona u Kanadi pre dve nedelje pokrenuli protest protiv pandemijskih mera koji je kasnije nazvan Konvoj slobode, piše Anadolija.

Belgijska policija bila je raspoređena na nekoliko autoputeva kako bi kontrolisala pristup glavnom gradu.

Priveden je veliki broj osoba.

Od nedelje uveče veliki broj federalne policije raspoređen je da kontroliše ulazak konvoja iz Pariza, glavnog grada Francuske, u Lil, na belgijskoj granici.

Oko 40 vozila preusmereno je na zonu Expo u Briselu jer je policija od jutra zatvorila glavne ulaze u grad. Time je onemogućen ulazak vozila u grad.

Desetine ljudi protestovalo je na ulazu u Park 50. godišnjice, u blizini institucija Evropske unije i kod trga Sainte-Catherine.

Policija je privela mnoge demonstrante.

Konvoj slobode je serija aktuelnih protesta i blokada, koja je počela u Kanadi protiv obavezne vakcinacije, ali je pretvoren u pokret protiv svih ograničenja koja se tiču pandemije kovida.

 

Na sličan način su organizovani protesti u Parizu i Hagu. Nema preciznih podataka ko stoji iza ovog pokreta, ali je poznato da se pripadnici pokreta organizuju putem socijalnih mreža.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi