in

Počele obuke za 8.000 turističkih radnika u cilju smanjenja rizika od kovida

U Srbiji počinje obuka, na kojima će 8.000 ugostiteljskih i turističkih radnika ovladati veštinama u sprovođenju “Čisto i sigurno” mera u svojim objektima, a cilj obuka je da se smanji rizik od širenja koronavirusa.

Sprovodjenje „Čisto i sigurno“ mera podržao je projekat „EUzaTebe – za kulturno nasledje i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić istakla je da je 2020. godina bila najgora godina u istoriji turizma i da se medjunarodni turizam tada vratio 30 godina unazad.

„Međunarodni stručnjaci iz Svetske turističke organizacije smatraju da povratak na staro stanje iz 2019. godine možemo da očekujemo tek 2024. godine“, rekla je Orlić.

Ona je istakla da su tokom prethodne godine realizovani različiti mehanizmi podrške u iznosu od 5,4 milijarde dinara, koje su finansirali Vlada i resorno ministarstvo.

“Značaj projekta ‘Čisto i sigurno’ je u tome što je prepoznao ljudski faktor kao osnovu usluge u turističko-ugostiteljskoj privredi”, rekla je ona i dodala da će ovaj projekat promovisati Srbiju kao epidemiološki sigurnu destinaciju u 2022. godini.

Orlić je navela da je ekonomski doprinos turizma na globalnom nivou 2019. godine je iznosio četiri odsto ukupnog BDP-a, a u Srbiji taj procenat iznosio 5,9 odsto.

“Turizam doprinosi razvoju nedovoljno razvijenih regiona, unapredjuje socio-ekonomski razvoj, doprinosi i razvoju drugih komplementarnih delatnosti kao što su saobraćaj, gradjevinarstvo, kultura, obrazovanje i unapredjenje životne sredine”, kazala je ona.

Vodja projekta “EU za kulturno nasledje i turizam” Aleksandar Bec istakao je da EU podržava razvoj turizma i zaštitu kulturnih spomenika u Srbiji.

“Turistički sektor je važan za stvaranje radnih mesta, posebno u ruralnim sredinama, a kulturno nasledje je važno posebno za očuvanje identiteta”, izjavio je Bec.

On je dodao da je u poslednje dve godine Srbija imala mnogo domaćih turista i da se nada da još većem broju medjunarodnih turista.

Direktor Poslovnog udruženja Hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) Georgi Genov istakao je da je to udruženje 2020. godine, po uzoru na EU, shvatilo značaj sertifikacije i osmislilo pečat “Čisto i sigurno”.

“Mi radimo na sprovodjenju druge faze obuke zaposlenih, a naš cilj je obuka 8.000 prvih zaposlenih na najznačajnijim turističkim destinacijama”, rekao je on.

Ocenio je da je ova zimska sezona bila dobra, ali da će ovaj sektor moći da nastavi samo sa sertifikatom i poštovanjem zdravstveno-higijenskih mera.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović istakla je da je prva faza projekta bila posvećena promociji sertifikacije turistima, a posebno pružaocima usluga, jer, prema njenim rečima, sertifikat može biti presudan u izboru smeštajnog kapaciteta.

“Na prvom mestu nam je sigurnost svih turista koji se odlučuju za odmor u Sribji, ali i bezbednost zaposlenih u turizmu i gradjana naše zemlje. Ovaj projekat doprinosi da se turisti osećaju sigurnije, a samim tim se i odlučuju za našu destinaciju”, rekla je Labović.

Ona je dodala da nije dovoljno samo da se poseduje sertifikat, već da se pravila moraju poštovati i u praksi, jer sertifikat “nije samo nalepnica na objektu”.

Direktor hotela Falkensteiner Marko Ilić istakao je da će ovakav vid podrške hotelima poboljšati svest zaposlenih da i ubuduće održavaju mere sigurnosti i čistoće.