in

Period “prekida vatre” u pandemiji mogao bi doneti trajni mir

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge ocenio je danas da bi kontinent uskoro mogao ući u “dugo razdoblje mira” u pandemiji koronavirusa, pozivajući evropske nacije da nastave sa kampanjama vakcinisanja, prenosi BBC.

Visok nivo vakcinisanja, kraj zime i manje tešku prirodu soja omikron, Kluge vidi kao razloge za optimizam i navodi da „taj period treba posmatrati kao prekid vatre, koji bi nam mogao doneti trajni mir“.

Njegova ocena usledila je nakon što su su brojne evropske zemlje počele da ublažavaju i ukidaju epidemiološke mere, pre svega Danska koja je ukinula sve mere, uključujući i nošenje maski.

Verujem da je moguće odgovoriti na nove varijante koje će se neizbežno pojaviti bez ponovnog uvođenja mera, koje smo imali ranije, dodao je Kluge.

On je rekao da je prošle nedelje u Evropi registrovano 12 miliona novih slučajeva koronavirsa, ali je primetio kako su zvaničnici ukazali da nema značajnog porasta onih koji zahtevaju bolničko lečenje.

Važna je individualna odgovornost, zaštita rizičnih grupa, ali i podela vakcina kako bi se nivo zaštite podigao u celom svetu, rekao je zvaničnik SZO.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi