in

Peking se protivi zapadnim merama za putnike iz Kine, nagoveštava protivmere

Peking se protivi zapadnim merama za putnike iz Kine, nagoveštava protivmere

Kina veruje da u svim zemljama mere odgovora na kovid-19 moraju da budu naučno zasnovane i proporcionalne, bez uticaja na putovanja ljudi i saradnju, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning i nagovestio da bi Peking, na mere koje za putnike iz Kine predviđaju neke zapadne zemlje, mogao da odgvoori recipročno.

Mao Ning je na brifingu rekao da je Kina od izbijanja epidemije aktivno učestvovala u međunarodnoj saradnji protiv kovida-19 i radila sa međunarodnom zajednicom kako bi se suočila sa izazovima pandemije, javila je kineska agencija Sinhua.

Zapadne agencije javljaju da se Kina usprotivila novim zahtevima za testiranje na kovid-19 za kineske putnike koje su postavile brojne zemlje, rekavši da mere „nemaju naučnu osnovu“.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je novinarima na brifingu da bi Kina mogla da uvede „kontramere zasnovane na principu reciprociteta“.

Kina je zabeležila porast zaraze kovida-19, dok joj druge vlade u svetu zameraju što nije bila transparentna u vezi sa svojim podacima o infekcijama.

Tagovi