in

Pandemija je počistila ulice od loših restorana

Slavni britanski kuvar Gordon Remzi je u nedavnom intervjuu za Radio Tajms govorio o pandemiji koronavirusa i posledicama koje je u poslednje dve godine ostavila na ugostiteljsku industriju.

Premda su protekle dve pandemijske godine bile „razarajuće“ za sve one koji rade u ugostiteljstvu, pokazalo se da je to istovremeno bila dobra prilika da se „počiste svi loši restorani“, kojih su ranije ulice bile pune, prenosi Gardijan.

Osim nezavisnih preduzeća, stotine restoranskih lanaca zauvek su zatvorile svoje lokale. Trgovačko udruženje UK Hospitality objavilo je da je na vrhuncu pandemije u zemlji bilo ugroženo gotovo 700.000 radnih mesta. Radilo se o kombinaciji gubitka radnog mesta i neostvarenih poslova zbog izostanka turističke sezone.

Promovišući svoju novu emisiju u udarnom terminu na BBC-u, ‘Future Food Stars’ u kojoj se 12 preduzetnika koji se bave hranom i pićem takmiči za ulazak u posao s Remzijem, rekao je da je pandemija naučila sve u industriji da „podignu nivo usluge“ u svojim restoranima.

“Bilo je razarajuće u poslednje dve godine, ali stvari se popravljaju. Mislim da je svima jasno da su sada sve te ‘rupe od restorana’ jednostavno nestale, a to je jako dobro”, rekao je Remzi, dodavši kako pritom misli na sve one loše restorane koji su se nalazili na odličnim lokacijama.

Nije precizirao na koje ugostiteljske objekte misli, ali je istakao kako smatra da će se sada znatno poboljšati i kvalitet hrane u restoranima.

“A i gosti su u poslednje dve godine postali mnogo mudriji. Sada znaju dosta više o hrani nego ikada pre…, na primer, znaju da pripreme sopstveno kiselo testo, pa su svi u restoranskoj industriji primorani da podignu svoje usluge na viši novo… Pandemija je izbrisala aroganciju iz industrije.”

Remzi je govorio i o nečemu što su mu mnogi zamerili. Za vreme karantina je, zajedno s članovima porodice, otputovao u porodičnu kuću u Kornvolu.

“Stigli smo tamo u pravo vreme i bilo nam je neverovatno dobro. Takva vremena se više neće ponoviti”, rekao je, dodavši da je s porodciom proveo dragocene trenutke. “Kad su deca počela da odlaze, u jednom trenutku nisam želio da se to završi – kao tata, ne kao kuvar.”