in

Ova zemlja ukida sve mere od 5. marta i razmatra privremeno obustavljanje obavezne vakcinacije

Ova zemlja ukida sve mere od 5. marta, razmatraju privremeno obustavljanje obavezne vakcinacije

Austriji če sve mere zbog pandemije biti ukinute 5. marta, saopštili su austrijski zvaničnici. Na snazi će ostati samo mera nošenja maski na određenim mestima, javljaju austrijski mediji

Kako je ranije najavljeno, vlada zajedno sa guvernernima pokrajina treba da donese odluku o daljem popuštanju mera uz obrazloženje da je situacija u bolnicama i pored velikog broja novozaraženih stabilna. Učesnici sastanka žele danas da proglase 5. mart za „dan slobode“, po uzoru na Veliku Britaniju.

Inače, prema ranijoj odluci vlade, 19. februara uslediće dalje popuštanje mera. Tako će se u ugostiteljstvu, hoteljerstvu i za manifestacije preći sa 2G na 3G pravilo čime nevakcinisani, uz negativan test, ponovo dobijaju pristup kafićima, restoranima, hotelima, koncertima, utakmicama.

Isto tako od 5. marta biće moguće privatne i javne proslave, koncerti, sajmovi i drugi skupovi bez ograničenja broja prisutnih.

Ukida se i karantin za inficirane bez simptoma, a jedino što će ostati je obaveza nošenja maski na određenim mestima, kao što su javni prevoz i supermarketi.

Razmatra se i privremeno obustavljanje obavezne vakcinacije, koja je uvedena pre desetak dana.

U Austriji, na dan kada se donosi odluka o ukidanju svih epidemioloških mera početkom marta, registrovan je novi rekordan broj novozaraženih korona virusom.

U protekla 24 sata zabeleženo je 38.256 novih infekcija, a sa 44 preminulih dostignut je crni rekorda broja umrlih od kovida u jednom danu.

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata ostao je gotovo nepromenjen sa 2.232 i 201 na intenzivnoj nezi.

Učesnici sastanka žele danas da proglase 5. mart za „dan slobode“, po uzoru na Veliku Britaniju.

Od besplatnog testiranja u Austriji profitiraju velike laboratorije, a troškovi testiranja znatno su prevazišli troškove nabavke vakcina, zbog čega su sve glasniji zahtevi za njihovo ukidanje.

Do sada je urađeno više od 286 miliona korona testova, a dato je 17,9 miliona doza vakcina protiv kovid19.

Sa pola miliona PCR testova dnevno, Austrija je postala „svetski prvak u testiranju“, ali to testiranje skupo košta poreske obveznike u zemlji, mnogo skuplje od vakcinisanja.

Poslanički upit stranke NEOS, pokazao je da je samo Ministarstvo zdravlja prošle godine imalo troškove od 1,7 milijardi evra za testiranje.

Za tekuću godinu se računa sa troškovima u visini od 1,3 milijardi evra.

U tim brojevima nisu uračunati testovi u školama.

Poređenja radi, troškovi vakcinacije su prošle godine iznosili 0,47 milijardi evra, a za ovu godinu procenjuje se da će dostići 0,75 milijardi evra.

Ministarstvo finansija za prošlu i pretprošlu godinu izdvojilo je 2,6 milijardi evra za testove.

Poređenja radi, nabavka vakcina u istom periodu koštala je oko 340 miliona evra.

Od početka pandemije sprovedeno je oko 97 miliona PCR i oko 189 miliona antigenskih testova, što je ukupno 286 miliona testova, ili 32 testa po stanovniku Austrije.

Velike laboratorije, poput „Lajfbrejn“, imaju veliku korist od strategije širokog testiranja.

U Beču „Lajfbrejn“, prema rečima šefa te laboratorije Mihaela Havela, naplaćuju oko šest evra po PCR testu putem grgotanja, a pošto se radi dnevno 400.000 testova, to je dnevni obrt u visini od 2,4 miliona evra.

Preduzeća koja sprovode testiranje svojih zaposlenih dobijaju od države paušalnu svotu od 10 evra po sprovedenom i zavedenom antigenskom ili PCR testu.

Apoteke za sprovedeni test dobijaju 25 evra.

Kritičari besplatnog testiranja smatraju da to nije potrebno kada postoji obavezna vakcinacija, a i mišljenja su da strategija testiranja nije doprinela rastu vakcinacije.

Izvor: B92

Danska prva zemlja u Evropi koja je ukinula sve kovid restrikcije