in

Omikron zarazan na raznim površinama duže od izvornog SARS-CoV-2

Omikron zarazan na raznim površinama duže od izvornog SARS-CoV-2

Najnoviji laboratorijski eksperimenti pokazali su da čestice omikrona mogu da prežive na raznim površinama i pritom su zarazne duže od čestica izvornog SARS-CoV-2.

Istraživači su, u sklopu studije pokapali različite površine na sobnoj temperaturi kapljicama zaraznog virusa iz izvorne verzije koronavirusa i kapljicama varijante omikron BA.1.

Ustanovili su da je na glatkim površinama, poput stakla, nerđajućeg čelika i plastične ploče omikron bio zarazan i nakon nedelju dana, dok čestice izvornog SARS-CoV-2 četvrti dan više nisu bile zarazne kada su se zadržale na nerđajućem čeliku i plastičnim pločama, odnosno sedmi dan na staklenim površinama.

Rezultate su objavili na internet stranici bioRxiv, i još nisu prošli stručnu recenziju.

Na papirnoj maramici i papiru za pisanje izvorni virus više nije bio zarazan nakon 30 minuta. Omikron se pokazao zaraznim i nakon 30 minuta, ali ne i nakon sat vremena, pokazali su nalazi.

U najvećem broju slučajeva SARS-CoV-2 se prenosi vazduhom respiratornim kapljicama, a zaraza putem kontakta sa kontaminiranim površinama je ređa.

Nova studija “ističe važnost higijene ruku i čišćenja površina koje redovno dodiruju različite osobe”, rekao je koautor studije Leo Pun sa Univerziteta u Hong Kongu.

Posebno bi treblo voditi računa o higijeni površina koje je kontaminirala osoba obolela od kovida-19.

Sa ljudske kože sve varijante koronavirusa se u potpunosti inaktiviraju nakon 15 sekundi izlaganja sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi