in

Okončan sudski spor – AstraZeneka isporučuje EU 200 miliona doza do kraja marta

Evropska komisija i AstraZeneka izvestile su da su postigle dogovor o isporuci preostalih doza vakcina protiv kovida-19, okončavši time sudski spor.

vakcinacija koronavirus francuska

Prema sporazumu koji su sklopile Evropska komisija i AstraZeneka, ta se farmaceutska kompanija obvezala se da isporuči Evropskoj uniji 60 miliona doza svoga vakcina do kraja trećeg tromesečja ove godine, dodatnih 75 miliona do kraja godine, kao i 65 miliona doza do kraja prvog tromesečja 2022.

Time je okončan sudski spor, nakon što je Evropska komisija u aprilu ove godine pokrenula pravni postupak protiv AstraZeneke zbog nepoštivanja ugovora o isporuci vakcina i zbog toga što AstraZeneka, prema navodima Evropske komisije, nije imala „pouzdan plan” za osiguravanje pravovremenih isporuka.

Dogovor će omogućiti Evropskoj uniji da ubrza program vakcinacije.

Evropska komisija je objavila da će u skladu s novim sporazumom zemlje članice dobijati redovne isporuke, a ako dođe do kašnjenja , kompanija se obvezala na ograničeni rabat.

„Postoje značajne razlike u postotku vakcinsanih između naših država članica pa je dostupnost vakcina, uključujući i AstraZeneke, od ključne važnosti“, rekla je poverenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stela Kiriakides.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi