in

Od početka jula u BiH nije registrovan nijedan slučaj delta soja koronavirusa

Iako se delta varijanta koronavirusa u Evropi proširila u velikoj meri i dominantan je u mnogim državama Evropske unije, u Bosni i Hercegovini od početka jula do danas nije registrovan nijedan slučaj vrlo zaraznog i opasnijeg oblika bolesti kovid 19.

Prvi slučajevi delta varijante u BiH otkriveni su početkom jula, dva u opštini Ljubuški i jedan u Čitluku, a kako saznaje Anadolija, od tada zdravstvenim ustanovama u oba entiteta nije potvrđen nijedan novi slučaj.

zoran radovanović

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine potvrdili su da im nisu prijavljeni novi rezultati sekvencioniranja nakon jula, te su napomenuli da su u ovom BiH entitetu od početka pandemije do 23. avgusta ove godine od COVID-19 obolele 137.653 osobe, dok je od posledica 5.570 preminulo.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) su takođe potvrdili da zasad nemaju potvrđenu delta varijantu u tom entitetu, ali da se trenutno beleži postepen porast broja novoobolelih i hospitalizovanih.

„Ukoliko se sve epidemiološke mere ne budu poštovale i ukoliko se građani ne budu vakcinisali u planiranom obimu, za šta je obezbeđena dovoljna količina vakcina, imaćemo i dalje porast zaraženih“, izjavila je za AA Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Upozorava da je porast broja obolelih posljedica nedovoljnog poštovanja epidemioloških mera, kontakta osoba sa izvorima zaraze, a to su obolele osobe koje su se zarazile ili u inostranstvu ili na ovom području.

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije zaraženo najmanje 211.689, dok je od posledica COVID-19 preminulo 9.770 osoba, podaci su državnog Ministarstva civilnih poslova.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi