in

Nužna snažnija saradnja u istraživanju porekla kovida

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je razgovarao sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom o potrebi za snažnijom saradnjom u istraživanju porekla kovida-19, što je kontroverzna tema koja je narušila odnose Kine i Zapada.

Tedros je prethodno vršio pritisak na Kinu da bude otvorenija sa podacima i informacijama u vezi sa poreklom virusa korona.

„Razgovarali smo o kovidu 19 i potrebi za agresivnijim naporom u vezi sa ravnopravnom raspodelom vakcina ove godine, da bi se vakcinisalo 70 odsto svih populacija“, napisao je Tedros na Tviteru.

On je dodao da je razgovarano i o “potrebi za snažnijom saradnjom kada je reč o poreklu virusa koji izaziva kovid-19, ukorenjenoj u nauci i dokazima”.

SZO je prošle godine uspostavila Naučnu savetodavnu grupu o poreklu novih patogena i pozvala Kinu da dostavi “sirove” podatke da bi pomogla u novoj istrazi. Kina je to odbila pozivajući se na pravila o zaštiti privatnosti.

Peking konzistentno demantuje optužbe da je virus procurio iz specijalističke laboratorije u Vuhanu, gde je kovid-19 prvi put identifikovan krajem 2019. godine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi