in

Nuspojave mRNK vakcina nisu gore kod pacijenata sa karcinomom

Vakcine protiv koronavirusa koja koriste tehnologiju mRNK ne proizvode nikakve dodatne kratkoročne nuspojave kod pacijenata sa karcinomom, ukazala je nova studija.

Naučnici su ispitali 1.753 osobe koje su primile dve doze vakcine Fajzer/Bajontek, od kojih je oko dve trećine imalo u istoriji bolesti karcinom, a oko 12 odsto njih je primalo hemoterapiju, imunoterapiju, terapiju zračenjem ili operaciju zbog svoje bolesti.

Više od 90 odsto karcinoma odnosilo se na solidne tumore.

Pokazalo se da Fajzerova vakcina dobro deluje u takvim slučajevima.

Osobe sa i bez karcinoma prijavili su slične stope bola na mestu uboda, bolove u mišićima, bolove u zglobovima, groznicu, glavobolju, mučninu i umor, stoji u saopštenju naučnog tima objavljenog “Journal of the National Comprehensive Cancer Network”.

Sveukupno, simptome nakon vakcinacije prijavilo je otprilike 73 odsto pacijenata bez obzira na to da li su imali karcinom, pri čemu je bol na mestu uboda najčešća nuspojava.

Ranije studije otkrile su da su oboleli od karcinoma neodlučni kada su u pitanju vakcine, istakli su naučnici.

Štete koje nanese kovid-19 su “složene za pacijente sa karcinomom koji su odbili vakcinaciju”, rekli su oni i dodali:

“Naši podaci, u kombinaciji sa onim podacima iz drugih izvora, pokazuju da mRNK vakcinu protiv koronavirusa dobro podnose pacijenti koji su nekada ili u ovom trenutku oboleli od karcinoma, uključujući i one koji se aktivno leče”.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.