in

Novorođenčad majki vakcinisanih mRNK vakcinom imaju antitela na koronavirus

Veća je verovatnoća da šestomesečne bebe majki vakcinisanih protiv kovida-19 tokom trudnoće razviju antitela na koronavirus u krvi u odnosu na bebe nevakcinisanih majki koje su u trudnoći bile zaražene ovim virusom, pokazala je manja studija.

Rezultate istraživanja naučnici su objavili početkom ove nedelje u časopisu JAMA.

Pojasnili su da se radi o 28 šestomesečnih beba majki koje su primile dve doze mRNK vakcine u periodu od dvadesete do tridesetdruge nedelje trudnoće, kada je prenos majčinih antitela na fetus preko posteljice najveći i 12 beba iste dobi čije su majke bile zaražene koronavirusom u istom periodu.

U 57 odsto novorođenčadi vakcinisanih trudnica otkrili su detektivne nivoe imunoglobulina G (IgG), najčešćeg antitela u krvi, a kod odojčadi nevakcinisanih trudnica koje su se u trudnoći zarazile koronavirusom samo osam odsto imunoglobulina G.

Nejasno je koliki je nivo antitela potreban da bi pojedinca zaštitio od infekcije, a antitela nisu jedini obrambeni mehanizam tela.

Međutim “mnogi zainteresovani za ove podatke, od roditelja do pedijatara, želeli bi da znaju koliko dugo majčina antitela ostaju u organizmu odojčadi nakon vakcinacije trudnice. Sada na to imamo delimičan odgovor”, rekla je dr Andrea Edlou iz Opšte bolnice Masačusets u Bostonu.

“Nadamo se da će ovi naši nalazi biti dodatan podsticaj trudnicama da se vakcinišu”, rekla je doktorka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi