in

Nova vakcina ima snažnu zaštitu od teškog kovida-19 u kliničkim ispitivanjima

Svet bi uskoro mogao da dobije još jednu opciju vakcine u svojoj borbi protiv kovida-19.

Evropski proizvođači lekova Sanofi i GSK objavili su pozitivne rezultate kliničkog testiranja nove vakcine u kasnoj fazi koja će biti nazvana Vidprevtin, rekao je portparol Sanofija. Kompanije planiraju da traže odobrenje za vakcinaciju u SAD i Evropi, piše CNN.

Vidprevtin je vakcina proteinske podjedinice, što znači da koristi štetne proteinske fragmente koji uče imunski sistem kako da uoči i bori se protiv virusa SARS-CoV-2.

To je tradicionalniji tip vakcine od mRNK ili vakcina vektora adenovirusa, koje nose genetske instrukcije za stvaranje šiljastog proteina u ćeliji.

Ove vrste vakcina se mogu čuvati na temperaturama klasičnog frižidera, što ih čini lakšim za upotrebu u oblastima koje nemaju pristup ultrahladnom skladištenju. Kako se oslanjaju na poznatu tehnologiju, postoji nada da će ljudima koji su odbili druge vrste vakcina protiv kovida-19 ove vrste vakcina biti prijatnije.

Obećavajući rezultati studije

Vakcina se daje u dve doze u razmaku od oko tri nedelje. Ispitivanja faze 3 za testiranje vakcine uključila su više od 10.000 odraslih u SAD, Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Odvojena studija procenjuje treću dozu vakcine kao pojačivača.

Nakon dve doze date ljudima bez antitela protiv virusa SARS-CoV-2, vakcina je bila 58 odsto efikasna u prevenciji simptoma kovida-19, 75 odsto efikasna u prevenciji umerenog ili teškog oblika kovida-19 i 100 odsto efikasna protiv teškog oblika kovida-19, uključujući hospitalizacije.

Nova vakcina je pokazala manji broj protiv simptomatskih bolesti od mRNA vakcina koje su proizveli Fajzer i Moderna, ali je takođe testirana pod različitim uslovima kada su nove varijante virusa kružile.

“Veoma smo zadovoljni ovim podacima”, rekao je Tomas Trijumf, izvršni potpredsednik kompanije Sanofi.

On je dodao da “nijedna druga globalna studija efikasnosti faze 3 nije preduzeta tokom ovog perioda sa toliko varijanti koje izazivaju zabrinutost, uključujući omicron, a ovi podaci o efikasnosti su slični nedavnim kliničkim podacima odobrenih vakcina.

Kompanije su saopštile da se vakcina dobro pokazala sama po sebi i u kombinaciji sa pojačivačem, povećavajući neutralizujuća antitela za 18 do 30 puta kada se daju ljudima koji su primili vakcine Pfizer, Modern ili vakcine sa vektorom adenovirusa kao što su vakcine kompanija Džonson i Džonson i AstraZeneke. Proizvođači kažu da u ispitivanjima nisu identifikovani bezbednosni problemi.

Portparol kompanije kaže da će najverovatnija uloga vakcine na američkom i evropskom tržištu, gde je toliko ljudi završilo svoju početnu seriju vakcina, biti kao pojačivač.

Milioni doza su već pušteni

Rezultati vrhunske studije objavljeni su u saopštenjima kompanije. Proizvođači kažu da će puni rezultati ispitivanja biti objavljeni ove godine.

Kompanija kaže da je proizvela i pustila 100 miliona doza i planira da isporuči do 400 miliona dodatnih doza.

Vakcina je razvijena koristeći 2,1 milijardu dolara finansiranja iz “Operation Warp Speed”,  koja predstavlja značajan napor da se efikasne vakcine protiv kovid-19 ubrzaju u SAD i ostatku sveta.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.