in

Nova mutacija koronavirusa otkrivena u kanalizaciji

Otkrivena je još jedna nova varijanta koronavirusa, pronađena u kanalizaciji.

Da li će se sledeća varijanta koronavirusa proširiti zahvaljujući pacovima? Pita se to „New York Post„, i poziva se na na studiju objavljenu u naučnom časopisu „Nature Communications“, gde su naučnici analizirali poreklo neobičnih fragmenata virusa pronađenih tokom prošle godine u podzemlju Njujorka. Zaključili su da su zagonetni uzorci koje su nađeni u vlažnom njujorškom podzemlju različiti od svih do sada poznatih varijanti kovida, i da su mutacije uočene u tajanstvenim varijantama slične onima koje omogućavaju omikronu da delmično izbegava imunitet dobijen vakcinisanjem i prethodnim zaražavanjem.

Nova kombinacija mutacija

Dok neki istraživači veruju da se i ova mutacija može pripisati ljudskim sojevima virusa koji još nisu izolovani, drugi smatraju da je reč o novoj varijanti koju šire pacovi. List piše kako se izoluje samo između 2,6 posto i 12,9 posto slučajeva virusa u Njujorku, tako da je sasvim moguće da bi retke varijante virusa mogle da se „ušunjaju“ ispod radara. Među različitim opcijama razmišlja se i o tome da su to možda varijante virusa koje inficiraju creva i ne nalaze se često u nosu ili grlu, odakle se uzimaju PCR brisevi i radi analiza.

“Jedna od promena aminokiselina koje vidimo u virusu nije nikad viđena kod pacijenata. Ali je viđena u virusu kod glodara, što nam daje određenu poruku”, komentarisao je Kurbed Mark Džonson, virusolog sa Univerziteta Misuri, koji je i koautor studije.

Džon Denehi, virusolog u “The Graduate Center” na Univerzitetu Njujork, koji je vodio istraživanje, napominje kako je činjenica da je i varijanta omikrona došla iz nepoznate sfere, i da deli dosta svojih mutacija s nepoznatom mutacijom koja je pronađena u njujorškoj kanalizaciji.

“To stvara određenu zabrinutost da bi se mogla stvoriti nova kombinacija mutacija koja bi ga učinila vrlo prenosivim”, izjavio je Denehi.

Ono što takođe zabrinjava naučnike je to što ne znaju otkud dolaze nove virusne varijante. Ovi su sojevi otkriveni samo u određenim delovima grada i čini se da se ne šire među kvartovima. Mogli su da nastanu od zaraženih ljudi koji se zbog hroničnih bolesti dugo bore s virusom koji u njima mutira, a druga mogućnost je da nosilac ovih zagonetnih varijacija uopšte nije čovek. Mutacije uočene u klasterima, naime, vide se u području genoma povezanim s virusom koji postaje dominantniji u zaražavanju glodara. Poznato je da se pacovi ne mogu lako zaraziti izvornim “vuhanskim” koronavirusom, ali mogu mutacijama kao što su alfa, beta, gama…

Pacovi u Njujorku su, misli deo naučnika, mogući ključ rešenja ove zagonetke, budući da ih ima puno, žive u kanalizaciji i ne lutaju daleko.

Izvor : REUTERS/Shannon Stapleton

Uloga pacova

Proces o tome kako su možda njujorški pacovi pomogli u stvaranju novih mutacija virusa je užasan.

“Verovatno piju vodu iz kanalizacije i jedu izmet iz otpadnih voda u kojem ima virusnog materijala. Nikada nismo otkrili živi virus u otpadnoj vodi, al s obzirom na količinu otpadnih voda i broj pacova, sasvim je moguće da su se na taj način zarazili, smatra Denehi.

I proces uz pomoć koga su autori studije pronašli znakove virusa kod gradskih pacova takođe je prilično prljav.

“Moj student Džon bi noću lutao mračnim uličicama i skupljao izmet štakora za mene i stavljao ih u kesice, etiketirao i slao mi ih”, ispričao je Džonson za Njujork post, dodajući da su njegovi studenti morali dobro da zatvore nos dok su vadili RNK iz pacovskog izmeta.

Istraživači su proverili 5000 drugih uzoraka otpadnih voda iz celog sveta i pronašli dokaze samo u sedam uzoraka koji su svi iz države Njujork, prenosi Slobodna Dalmacija.