in

Nova kovid bolnica u Novom Sadu puna opreme, ali nema dovoljno osoblja

Nova kovid bolnica kod Novog Sada prve pacijente bi trebalo da primi za četiri dana, iako nema dovoljno radnika, onih na tehničkim pozicijama, nema majstora i najvažnije lekara specijalista. Na 1.143 radna mesta za medicinske radnike, sada je zaposleno samo njih 216. Najkritičnije je sa medicinskim sestrama i tehničarima. Zašto? Iz Kliničkog centra Vojvodine, u čijoj nadležnosti je i kovid bolnica, nema odgovora. Iz Sindikata lekara kažu – jednostavno nemamo dovoljno kadra.

Nabavljamo sve bolje lekove i punimo magacine, hvalio se predsednik Aleksandar Vučić prilikom poslednjeg obilaska kovid bolnice koja niče na Mišeluku, nadomak Novog Sada.

„Opremamo bolnice, i bolnice, i bolnice, i bolnice, tako se kuća kući“, poručio je Vučić.

A u kući od preko 600 kreveta na 1.143 pozicije radiće samo 216 medicinskih radnika. Specijalista interne medicine biće samo dvoje, a tražilo se 20, radiologa petoro, a potrebno je 16. Infektolog će, za sada, biti samo jedan, iako ima mesta za osmoro njih. Jedna medicinska sestra ili tehničar ovde će raditi posao za njih deset. Primljeno ih je 71, a mesta ima za 811. To je bilans konkursa Ministarstva zdravlja.

Novinarka Radija 021 Gorica Nikolin kaže da je konkurs neka vrsta potvrde onoga što se već zna. „To nadležni nekada negiraju, ali nekada i ne negiraju, a to je da mi jednostavno nemamo dovoljno kadra“, upozorava ona.

Specijalista koji bi se bavili srednje teškim i teškim kovid pacijentima nedostaje i u postojećim ustanovama, tvrdi predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić. Bolnica nam, kaže, ne fali. Sumnja da se one grade kako bi se neko „ugradio“ i zaradio na građevinskim radovima.

„Postavlja se pitanje šta će biti sa tim ustanovama kada se sve ovo završi, a pretpostavke su da će već sledeće proleće doneti značajno mirniji ili potpuno miran tok, endemijsko pojavljivanje kovida“, kaže Panić.

Panić se nudi da priskoči u pomoć

Izvor : N1

Pretpostavke su i da će u novosadsku kovid bolnicu kao ispomoć dolaziti lekari iz drugih ustanova. Da li će to i zaista biti slučaj, imaju li angažovani lekari licence i iskustvo, koje se u konkursu traži, pitali smo Klinički centar Vojvodine. Ali, objašnjenja nema.

„Nadležni u Kliničkom centru Vojvodine ne znaju kako da objasne ceo ovaj konkurs, odnosno javni poziv, počevši od toga zašto se traži određeni broj medicinara i nemedicinskih radnika pa do toga kakav je zapravo epilog ovih konkursa“, ističe Gorica Nikolin.

Sve i da je lista specijalista na birou jedna od dužih, oglas u kojem se pozivaju na rad na određeno, verovatno im ne zvuči primamljivo. Panić na to dodaje i saznanje da su radni uslovi u novootvorenim kovid bolnicama, kako kaže, na nuli. I zato se on, kao anesteziolog, nudi da priskoči u pomoć.

„Batajnica, Novi Sad, Kruševac, gde god. Dakle, pozivam da me pošalju u neku od tih ustanova a ja obećavam javnosti da će saznati šta se tamo dešava“, poručio ja Panić.