in

Naučnici otkrili novu potencijalnu terapiju za kovid-19

Naučnici su identifikovali novu potencijalnu terapiju za kovid-19, a reč je o biološkoj supstanci koju stvaraju modifikovane ćelije ljudske kože.

Ustanovili su da je pomenuta supstanca uspela da zaustavi da se SARS-CoV-2, virus koji prouzrokuje kovid-19, sam reprodukuje, a istovremeno je zaštitila zaražene ćelije kada je testirana na ljudskim plućnim ćelijama, piše Science Daily.

Iako su istraživanja u ranoj fazi, ovo otkriće otvara mogućnost nove terapije za pacijente obolele od kovida. Pojedinosti o istraživanju objavljene su u časopisu „Biomaterials and Biosystems“.

“Iznenadilo nas je kad smo otkrili da ova potencijalna terapija zaustavlja novi put replikacije virusa i istovremeno štiti zaražene ćelije”, rekao je glavni autor studije, dr Ahmed G. Ibrahim, docent na Institutu “Cedars-Sinai” iz Los Anđelesa.

Trenutno postoji nekoliko tretmana za kovid-19, ali svi su prvenstveno usmereni na to da se spreči umnožavanje virusa.

Novi potencijalni tretman sprečava replikaciju, pa istovremeno štiti i popravlja zahvaćeno tkivo, što je važno jer simptomi koji se razviju u slučaju oboljenja od kovida mogu da potraju još dugo nakon nestanka virusne infekcije.

Potencijalnu terapiju koja se istražuje u studiji naučnici su realizovali koristeći ćelije kože – dermalne fibroblaste, masne ćelije koje prirodno pojačavaju kolagen i proizvode proteinske molekule koje štite barijeru na koži.

Uspeli su da ih inženjerski modifikuju tako da stvaraju terapeutske ekstracelularne vezikule. To su nanočestice koje služe kao komunikacijski sistem između ćelijai tkiva.

Fibroblasti su omogućili lučenje ekstracelularnih vezikula, koji uspevaju da poprave tkivo.

I u ranijim eksperimentima na laboratorijskim miševima istraživači su dokazali da ekstracelularni vezikuli mogu da poprave oštećenja srčanog i plućnog tkiva i mišića.

Kad je 2020. počela pandemija kovoda-19, naučnici su počeli da istražuju da li mogu ekstracelularni vezikuli da deluju kao lek protiv SARS-CoVa-2.

Studija je sprovedena u saradnji sa naučnicima sa UCLA (University of California, Los Angeles), jednog od najselektivnijih univerziteta u SAD.

Stručnjaci su testirali vezikule tako što su ih primenili na epitelnim ćelijama ljudskih pluća, koje oblažu plućni trakt i mete su zaraze virusom SARS-CoV-2.

Otkrili su da vezikuli sprečavaju pokretanje upalnog procesa koji može da rezultira smrću ćelija. Istovremeno je utvrđeno da ćelije stvaraju manje proteina ACE koji koristi SARS-CoV-2 da bi inficirao ostale ćelije.

Naučnici su zatim uporedili novi potencijalni način lečenja kovida sa efektom remdesivira, lekom koji se trenutno koristi za lečenje kovida-19, i ustanovili da remdesivir ne sprečava proizvodnju ACE-a.

Umesto toga remdesivir sprečava da se virus zakači za protein nazvan ACE2, što znači da ekstracelularni vezikuli mogu da budu još jedan od načina sprečavanja ulaska virusa u ćeliju.

“Virusi nemaju sopstvenu “mašineriju” koja im omogućava prodor u ćelije, pa zbog toga koriste proteine”, pojasnio je dr Ibrahim.

On je takođe dodao da veruju da je ciljanje na ACE proteine ​​samo jedan od načina na koji se SARS-CoV-2 infiltrira u ćelije, “otima” im njihove genetske informacije i replicira se u telu.

Čini se da su upravo ekstracelularni vezikuli uspeli da zaustave proces “otmice” genetskih informacija.

“Ova potencijalna biološka terapija za kovid-19 nova je po tomu što ima dva aspekta: štiti zaražene ćelije, što remdesivir ne čini, a istovremeno sprečava repliciranje virusa”, rekao je koautor studije, dr Eduardo Marban, izvršni direktor Instituta “Cedars-Sinai”.

Naučnici veruju da bi nova terapija mogla da se upotrebi zajedno sa remdesivirom s obzirom na to da deluju na različite molekule sa istim rezultatom – sprečavaju virus da uđe u ćeliju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.