in

Naučnici otkrili moguće objašnjenje za blaže infekcije omikronom

Naučnici su identifikovali mogući uzrok zbog kojeg je zaraza omikronom blaža od zaraze ostalim varijantama koronavirusa. 

Istraživanja su pokazala da je omikron osetljiviji na imuno reakciju ljudi od delta varijante, objavili su istraživači iz Nemačke i Velike Britanije u časopisu Cell Research.

„U našem istraživanju prvi je put objašnjeno zašto infekcije omikronom ređe izazivaju teške oblike bolesti“, kazao je Martin Mikaelis iz Odeljenja za bionauku pri Univerzitetu u Kentu, čiji je tim sproveo ovo istraživanje u Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu.

Izgleda da omikron, suprotno od delte, ne uspeva da spreči zaražene ćelije da proizvode i luče interferon, prirodni protein zaslužan za imuni odgovor koji je prisutan u svim ljudskim ćelijama.

Zaražene ćelije proizvode interferon. Pojednostavljeno, ove materije služe kao glasnici koji, između ostalih, informišu ostale ćelije o prisutnosti virusa.

Delta se, po ovom istraživanju, pokazala “uspešnijom” od omikrona kada je posredi sposobnost ćelija da blokiraju proizvodnju interferona.

Interferon je važan za nespecifičan imuni odgovor, odnosno za vrlo brzu i opštiju reakciju imunog sistema u borbi protiv patogena.

Nespecifični imuni odgovor treba razlikovati od specifičnog kojem je potrebno više vremena da se aktivira.

Specifičnim imunim odgovorom stvaraju se antitela koja postoje da bi borila protiv određenog patogena.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi