in

Nakon retke postkovid bolesti kod dece srce se vraća u normalu

Kod dece kod koje se razvije redak, ali po život opasan multisistemski upalni sindrom povezan sa kovidom-19 (MIS-C), srčana funkcija počinje da se oporavlja u okviru nedelju dana od dijagnoze, pa se srce vraća u normalu u okviru tri meseca, pokazali su rezultati nove studije.

Otprilike četiri do šest nedelja nakon izloženosti kovidu-19, MIS-C kod dece može da prouzrokuje upalu srca, pluća, bubrega i gastrointestinalnih organa.

U 80 odsto slučajeva bolest utiče na dečiju lijevu srčanu komoru koja pumpa krv u ostatak tela.

Naučnici su proučili slučajeve 60. dece hospitalizovane sa multisistemskim upalnim sindromom, od kojih su u 70 odsto postojali dokazi o oštećenju srčanog mišića, i 60 zdrave dece sa zdravim srcem.

Ehokardiografija i magnetna rezonanca pokazale su da su sve abnormalnosti kod hospitalizovane dece “nestale u okviri prve nedelje, nakon čega je usledilo kontinuirano poboljšanje i u prestojeća tri meseca potpuna normalizacija stanja”, objavili su naučnici u časopisu “Journal of the American Heart Association”.

Oni su istakli da su kod polovine dece promene u funkciji srca povezane sa multisistemskim upalnim sindromom nestale u roku od šest dana.

Studija nije evaluirala tok ostalih posledica.

Dr Anirban Banerje iz Dečije bolnice u Filadelfiji rekao je da je “oporavak dece proticao izvrsno”.

Dodao je i da su uočeni nalazi posebno značajni za lečenje dece s MIS-C.

“Oni mogu da nam pruže i smernice kada je u pitanju postupni povratak bavljenju sportom nakon oporavka srčanog mišića kod dece, a to je tri do četiri meseca kasnije”.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.