in

Najviša stopa zaraze u Nemačkoj od početka pandemije

Stopa zaraze koronavirusom u Nemačkoj, prema broju novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom poslednjih sedam dana, dostigla je danas 201,1, što je najviši nivo od početka pandemije, objavio je refrentni institut Robert Koh.

Poslednja najveća stopa zaraženih na 100.000 stanovnika, mereno tokom sedam dana, zabeležena je 22. decembra 2020. godine – 197,6.

Iako je više ljudi danas vakcinicano, stopa vakcinacije u Nemačkoj stagnira ispod 70 odsto i vlasti poslednjih dana pozivaju stanovništvo da se vakciniše.

Za nevakcinisane visok je rizik da će biti zaraženi narednih meseci, upozorio je u sredu šef instituta Robert Koh Lotar Viler.

U Saksoniji nove restrikcije za nevakcinisane

U istočnoj državi Saksoniji, gde je stopa zaraze dostigla dvostruko viši nivo od nacionanog proseka – sa 491,3 zaražene osobe na 100.000 stanovnika, od danas se uvode nove restrikcije za nevakcinisane.

Pristup restoranima i događajima u zatvorenom biće dozvoljen samo vakcinisanim osobama ili onim koje imaju dokaz da su preležale kovid-19.

Ovo su najoštrije mere uvedene na nacionalnom nivou prema nevakcinisanim osobama. Samo deca i osobe koje ne mogu da se vakcinišu iz medicinskih razloga su izuzeti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Tagovi