in

Nadam se da sa omikronom i steltom izlazimo iz pandemije

U kovid bolnicama, u ovom trenutku, oko 2.200 pacijenata je više nego pre meses dana, kaže direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević dodajući da je ta ustanova i dalje u sistemu kovid bolnice, da se nalaze u sistemu kovid trijažnog centra, te da broj pacijenata iz dana u dan varira.

„Juče smo imali 175 pacijenata, jutros, od 11 sati već 100 pacijenata je ušlo u našu ustanovu. Pritisak koji je posledica slanja pacijenata iz kovid ambulanti i dalje je aktuelan. Moram da kažem da je manje pacijenata, u odnosu na pre tri nedelje kada smo ušli u sistem kovid bolnice“, kaže Timotijevićeva za RTS.

Prema njenim rečima, i dalje imaju pacijente oba pola, kao i mlađu i stariju populaciju, ali su dominatno mlađi koji su zaraženi omikronom, što se zaključuje na osnovu kliničke slike.

“U pitanju su simptomi gornjeg respiratornog trakta: grebanje u grlu, suv kašalj, kijavica, pojačana sekrecija iz nosa, konjuktivitis, glavobolja, ali ima i pacijenata koji se žale na bolove u zglobovima, mišićima i povišenu telesnu temperaturu”, ukazuje doktorka.

Ističe da za razliku od delta soja, kada je bilo ozbiljnijih kliničkih slika: komplikacije na plućima i pridružene pneumonije, u ovom poslednjem talasu, kada je reč o mlađima, nema teških kliničkih slika.

Dodaje da i dalje nije mali broj pacijenata koji se šalju u bolnice, te da je to u proseku od šest do sedam odsto.

“Uglavnom je to populacija koja se kreće preko 65 godina sa pridruženim bolestima, odnosno komorbiditetima, bilo da se radi o visokom pritisku, šećernoj bolesti, ali i dalje gojaznim pacijentima. Uglavnom su to nevakcinisani pacijenti kada je reč o mlađoj populaciji”, upozorava dr Timotijević.

Dodaje da su stariji pacijenti vakcinisani, ali da ne može da kaže da su primili treću dozu.

Govoreći o antivirusnim lekovima, doktorka kaže da se oni daju u prvih pet dana, te da beleže dobro iskustvo prilikom njihove primene. “Olakšava tegobe, skraćuje tok bolesti i ubrzava oporavak”, objašnjava.

O daljem toku epidemije

Ističe da se iskreno nada da ćemo sa omikronom i stelt podvarijantom izaći iz pandemije.

“Sudeći po broju vakcinisanih u našoj populaciji i nepoštovanje socio-epidemioloških preporuka, ne možemo da dajemo ishitrene zaključke kada je reč o daljem toku epidemije”, kaže dr Timotijević.

Govoreći o postkovidu, kaže da se ne može generalizovati, ali da se pacijenti od posledice delte žale na višemesečnu malaksalost, zamor, otežano disanje, a radiološki se to potvrđuje.

Na pitanje kakve posledice ostavlja kovid 19 na plućima, doktorka objašnjava da to zavisi od toga da li je pacijent bio zdrav ili je imao pridružene bolesti, te da li je reč o vakcinisanoj ili osobi koja se nije vakcinisala, kao i da li je reč o mlađoj ili starijoj osobi.

Savet pacijentima koji su preležali koronavirusa je da treba da budu na higijensko-dijetetskom režimu, da se pridržavaju epidemioloških mera, koji se nisu vakcinisali da se vakcinišu u dogledno vreme, pušači da prestanu da puše, umerena fizička aktivnost, vežbe disanja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.