in

Na Novom Zelandu protest protiv obavezne vakcinacije, uhapšeno više od 120 osoba

Policija na Novom Zelandu uhapsila je više od 120 demonstranata, tokom nereda koji su izbili na protestu nedaleko od parlamenta u Velingtonu zbog obavezne vakcinacije protiv koronavirusa.

Demonstracije traju tri dana, a policija je intervenisala da bi rasterala okupljene koji kampuju u blizini zgrade parlamenta.

Ovaj miting, koji je počeo u utorak, reakcija je na „konvoj slobode“, koji su krajem januara pokrenuli kanadski vozači zbog obaveze da se vakcinišu ukoliko prelaze granicu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Na Novom Zelandu stotine vozila blokiralo je u utorak kvart oko parlamenta u Velingtonu. Većina okupljenih se razišla posle 24 sata, ali su najodlučniji rešeni da tamo ostanu „koliko bude potrebno“.

Vicepremijer Grant Robertson rekao je da stanovnici gube strpljenje zbog poremećaja izazvanih mobilizacijom demonstranata i da je policija morala da interveniše.

“Ulice su blokirane, prodavnice su morale da se zatvore, ljudi se osećaju ugroženo i zastrašeno”, rekao je Robertson za radio Novi Zeland uoči policijske akcije.

Novi Zeland je obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa uveo za zaposlene u zdravstvu, policiji, obrazovanju i sektoru odbrane.

Dokaz o vakcinaciji je potreban u restoranima, na sportskim događajima i za prisustvovanje verskim službama.

Prema rečima premijerke Džasinde Ardern, 96 odsto Novozelanđana je vakcinisano.

Tagovi