in

Na Novom Zelandu preminula žena, sumnja se da je uzrok vakcina Fajzer

Na Novom Zelandu prijavljen je prvi smrtni slučaj povezan sa primanjem vakcine protiv kovida 19 američke kompanije “Fajzer”.

Ministarstvo zdravlja objavilo je informaciju nakon revizije nezavisnog Odbora za bezbednost vakcina protiv kovida-19 o smrti žene posle imunizacije. U saopštenju nije objavljena starosna dob preminule.

U saopštenju se ističe da Odbor smatra da je žena umrla od miokarditisa koji je poznat kao retka posledice „Fajzerove“ vakcine.

Miokarditis je upalno oboljenje mišićnog sloja srca koji utiče na sposobnost organa da pumpa krv i može da izazove promene u radu srca.

„Ovo je prvi slučaj na Novom Zelandu da je smrt nastupila nekoliko dana nakon vakcinacije `Fajzerovim` preparatom“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je slučaj prebačen patologu i da uzrok smrti još nije utvrđen. Nezavisni odbor smatra da je miokarditis, verovatno uzrokovan vakcinacijom.

Novi Zeland je do sada privremeno odobrio vakcine protiv kovida 19 „Fajzer/Biontek“, „Jansen“ i „Astra Zeneka“, ali je „Fajzer“ jedina doza koja je odobrena za imunizaciju stanovništva.

Novi Zeland se bori protiv epidemije delta soja virusa korona nakon što skoro šest meseci nije bilo nijednog slučaja zaraze.

U protekla 24 časa na Novom Zelandu su zaražene 53 osobe, a početkom meseca uvedena je blokada kako bi se sprečilo širenje delta soja virusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi