in

Moguće je da se zarazite dva puta uzastopno omikronom

Moguće je da se dva puta uzastopno zarazite dvama različitim podtipovima omikrona, ali to se retko događa, pokazala je danska studija. 

Moguće je dvaput uzastopno zaraziti se dvama različitim podtipovima omikrona, no to se rijetko događa, pokazala je danska studija.

Nova studija, koju su sproveli istraživači sa najvećega danskog zdravstvenog instituta za zarazne bolesti (Statens Serum Institut), pokazuje da infekcija podtipom BA.2 može da usledi vrlo brzo nakon izvorne infekcije podtipom BA.1, ali da je to retka pojava.

Ova dva podtipa razlikuju se u 40 mutacija.

Dok BA.2 trenutno čini više od 88 odsto slučajeva zaraze u Danskoj, broj novozaraženih ovim podtipom počeo je da raste u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i u Norveškoj.

Reinfekcije su uglavnom zahvatile mlade, nevakcinisane osobe i kod njih su prouzrokovale tek blagi oblik bolesti, ali nijedna nije rezultirala hospitalizacijom ili smrtnim ishodom, rekli su danski naučnici.

U sklopu studije sprovedene između novembra i februara, koja još nije prošla recenziju, otkrili su 1.739 slučajeva koji pokazuju da je ista osoba najpre bila zaražena podtipom BA.1, a zatim, nakon 20 do 60 dana i podtipom BA.2.

U tom periodu u Danskoj je bilo 1,8 milona zaraženih.

Na manjoj grupi uzoraka, studija je otkrila 47 slučajeva reinfekcije s BA.2 ubrzo nakon infekcije podtipom BA.1.

Istraživači su otkrili i manje virusnog materijala pri drugoj infekciji, što ukazuje na to da je nakon prve infekcija osoba razvila imunitet.