in

Moderna traži odobrenje vakcine za decu od šest do 11 godina u Evropi

Moderna je evropskom regulatornom telu predala zahtev za odobrenje svoje vakcine protiv kovida-19 za decu od šest do 11 godina, saopštila je ta američka biotehnološka kompanija.

Doziranje doza koje se daju u razmaku od četiri nedelje, prilagođeno je na 50 mikrograma, a za starije starosne je 100 mikrograma.

„Srećni smo što možemo da izvestimo da smo Evropskoj agenciji za lekove (EMA) predali ovu inačicu“, rekao je u saopštenju Stefan Bancel, direktor Moderne. „Ovo je naš prvi zahtjev za primjnu u toj Starosnoj grupi“, istakao je.

Modernina vakcina trenutno ima odobrenje EMA za decu stariju od 12 godina. Ali više zemalja, među kojima je i Francuska, preporučilo je da Modernu ne uzimaju osobe ispod 30 godina zbog zabrinutosti u vezi s rizikom od miokarditisa.

Ta je nuspojava utvrđena među tinejdžerima i mlađim odraslim osobama, naročito muškarcima.

Moderna je krajem oktobra izvestila o pozitivnim rezultatima svojih kliničkih ispitivanja kod dece od šest do 11 godina jer je vakcina prouzrokovala „snažan imunosni odgovor“ s „jakim“ nivoima antitela.

Kompanija je nedavno objavila više pojedinosti, utvrdivši da je vakcina dve nedelje nakon prve doze delotvorna 100 odsto kod potvrđenih slučajeva kovida-19 koji imaju dva simptoma, poput povišene temperature, kašlja, gubitka čula ukusa. Ili jedan od tih simptoma i upalu pluća. Ovi rezultati o delotvornosti dalje su privremeni i pratit će se s vremenom.

EMA ujedno proučava podatke Fajzera koji je predao zahev za odobrenje svoje vakcine za decu od pet do 11 godina. Ta analiza bi mogla da se završi u decembru, objavila je agencija prošle nedelje.

Fajzerova vakcina je nedavno odobreno u SAD-u, gde je Modernina za sad odobreno samo za starije od 18 godina.