in

Ministarstvo prosvete uputilo školama uputstva za organizaciju nastave

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas školama u Srbiji stručna uputstva i priloge za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada za novu školsku godinu.

U prilozima ministarstva se navodi plan za primenu epidemioloških mera u školama, kojima se uredjuju pitanja organizacije i sprovodjenja obrazovno-vaspitnog rada u uslovima koji zahtevaju primenu preventivnih mera u borbi protiv kovida.

„Direktori ustanova su u obavezi da svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika omoguće da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva, kao i da dogovore načine komunikacije radi dosledne primene dogovorenih mera“, navedeno je na sajtu Ministarstva prosvete.

Kako se dodaje, imajući u vidu poseban značaj početka školske godine za učenike prvog i petog razreda u osnovnoj i prvog razreda u srednjoj školi – posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta odeljenjskih starešina i nastavnika sa učenicima.

„I to tako da se primene sve mere zaštite od širenja virusa kao što su fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze izmedju sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere“, navode iz ministarstva.

Od danas, 25. avgusta pa do 31. avgusta, na regionalnom ili opštinskom nivou biće održani sastanci sa direktorima škola, kao vid dodatne podrške školama u rešavanju konkretnih stručnih i organizacionih pitanja a o terminima tih sastanaka direktori škola biće obavešteni posredstvom nadležne školske uprave, dodaje se.

Tagovi