in

Među pozitivnima bude oko 20 odsto dece školskog i predškolskog uzrasta

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da u dnevnom proseku među pozitivnima od koronavirusa bude oko 20 odsto dece školskog i predškolskog uzrasta.

Kon je za TV Pink ukazao da je to dva puta veći broj od onoga koji se registruje putem školskih uprava, gde se do tančina prati odustvo dece iz škole zbog kovida.

On je istakao da je sistem praćenja i nadzora veoma dobar i potvrdio da virus ulazi u škole.

Kako je objasnio, epidemiološka ispitivanja pokazuju da je virus ušao u škole posle raznih proslava, uglavnom punoletstva.

Kon je ponovio da smirivanja situacije neće biti bez ozbiljnih desetodnevnih restrikcija, koje bi podrazumevale da sve bude zatvoreno, osim prodavnica hrane, apoteka i benzinskih stanica.

Kako je ocenio, bilo bi dobro da smo imali tih 10 dana restrikcija, pa onda kovid propusnice 24 sata, ovako ćemo narednih nedelju dana i posle još dve nedelje imati blagi pad.

Pratićemo, ali izlaza iz ove situacije nema bez vakcinacije, poručio je Kon.

Povodom atmosfere linča kojoj je izložen, Kon je rekao da bi mu bilo lakše da ga neko prebije, nego to što su napisali na zidu zgrade u kojoj živi.

To što su napisali ispred moje kuće, znači da ništa nisu razumeli, ocenio je on, osvrćući se na grafite „Kon – Mengele“.

Potpuno sam miran, jer znam da radim pravu stvar, spreman da se žrtvujem, Ne pozivam nikog, ali iskreno da kažem, ovo što doživljavam je moj čin patriotizma, zaključio je Kon.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.