in

Lekari opšte prakse u Engleskoj masovno na meti pretnji nezadovoljnih pacijenata

Lekari opšte prakse i osoblje u njihovim ordinacijama širom Engleske navode da su na meti bujice maltretiranja od strane pacijenata, a neki od njih dobijaju čak i poruke mržnje, dok su drugi bukvalno završili uznemireni i u suzama zbog fizičkih i verbalnih napada.

Neki porodični lekari rekli su za Independent da se plaše da dolaze na posao, a svedočili su i da njihovo osoblje da otkaz jer nije više moglo da izdrži svakodnevne pretnje.

Velika Britanija

Neke ordinacije su dobijale dojave da će im biti postavljena bomba, dok su druge bile išvrljane grafitima.

Osoblje u jednoj londonskoj ordinaciji primilo je poruku mržnje u kojoj se zaposlenima preti zbog njihove uloge u vakcinaciji protiv koronavirusa. Neki su dobijali uvredljive poruke, tipa da su „nacistička kopilad“.

Lekari opšte prakse kažu da je većinu problema izazvala činjenica da je zdravstveni sistem zagušen zbog navale pacijenata, ali i zbog pogrešne percepcije nekih pacijenata da su ordinacije opšte prakse smanjile obim rada i da primaju manje pacijenata zbog kovid krize.

Neki pacijenti, kako piše Independent, čekaju nedeljama da bi zakazali kod svog lekara, ukoliko se ne radi o hitnim slučajevima.

No, s druge strane, kako dodaje list, lekari opšte prakse se zapravo suočavaju sa neprekidnim radom, lečeći veoma složene slučajeve, ali i boreći se sa više administrativnog posla, zbog povećanja broja pacijenata koji su ostavljeni da čekaju na bolnički tretman, zbog čega su mnogi od njih prebačeni upravo njima.

Nedavno istraživanje Britanskog medicinskog udruženja pokazalo je da je polovina svih lekara i dve trećine lekara opšte prakse svedočilo zlostavljanju ili nasilju koje su doživele njihove kolege.

Jedna londonska ordinacija opšte prakse prijavila je poruku mržnje policiji, jer su lekari i sestre dobili poruku odštampanu u mnogo primeraka da će im se „suditi za ratne zločine i da će biti proglašeni krivima“.

„Ovo je umnoženo u brojnim primercima, stavljeno u koverte, adresirane na svakog pojedinačnog našeg lekara, i provučeno ispod vrata kad padne mrak“, saopštila je ta ordinacija.

Duplo povećano radno vreme

Independent je razgovarao sa osobljem u ordinacijama opšte prakse širom Engleske, koje se boji da će povećan nivo pretnji dovesti do novih otkaza njihovih kolega, što bi dodatno produbilo ionako ozbiljnu krizu u sektoru primarne zdravstvene pomoći.

„Mi smo spali s nogu. A ipak neki misle da smo prestali da viđamo pacijente licem u lice, a nismo. Primamo sve vreme ljude kojima je to potrebno“, kazala je jedna lekarka, koja takođe trpi pretnje. Ona je kazala da bi trebalo da radi 31 sat nedeljno, a izračunala je da trenutno radi prosečno 65 sati sedmično.

Ona je opisala svoje iskustvo zlostavljanja od strane pacijenata, navevši slučaj kada joj je jedan ljutiti pacijent rekao da je „beskorisna, da ne bi trebalo da leči ljude, i da je sramota koliko ne brine za svoje pacijente“. Kazao je i da bi je trebalo prijaviti lekarskoj komori, posle čega je ona počela da se trese.

Ona je upozorila da bi dalji pritisak na lekare opšte prakse pogoršao postojeću krizu, jer mnogi od njih ne mogu da se nose sa tolikom navalom.

Istraživanje koje je u junu sprovedeno u više od 330 ordinacija u Londonu pokazalo je da je više od polovine osoblja trenutnu navalu opisalo kao nezamislivu, dok je 82 odsto upozorilo da ona utiče na zdravlje samih lekara i ostalog medicinskog osoblja. Četiri petine je ukazalo da su zbog svega ugroženi i sami pacijenti.

Skoro polovina ordinacija je imala manjak lekara, a neke su čak razmatrale da zatvore svoja vrata, što bi pogodilo 22.500 pacijenata.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.