in

Kvalitet vazduha poboljšan tokom pandemije

Nivo ključnih polutanata u vazduhu opao je na nivo bez presedana tokom mera zatvaranja prošle godine usled pandemije virusa korona, a količina sitnih čestica opala je za više od trećine širom Azije, saopštila je Svetska meteorološka agencija (SMO).

Nivo čestica sa oznakom PM 2,5 opao je za oko 40 odsto širom Afrike, Južne Amerike i Jugoistočne Azije, a u manjoj meri u delovima Evrope i Severne Amerike, navodi se u izveštaju ove agencije UN.

U dokumentu se dodaje da su zatvaranja i restrikcije doveli do „dramatičnog i kratkotrajnog pada emisija“ ključnih zagađivača vazduha, naročito u urbanim područjima, preneo je AP.

„Tokom perioda kada su na snazi bile mere zatvaranja, kvalitet vazduha u mnogim delovima sveta suštinski se poboljšao, naročito u sferi čestica“, izjavila je Oksana Tarasova, šef odeljenja SMO za atmosfersko okruženje.

Analiza je pokazala da je, u odnosu na period od 2015. do 2019. godine, nivo štetnog azot-oksida, koji se emituje sagorevanjem goriva, opao skoro svuda za čak 70 odsto.

Zagađenje vazduha je pojedinačno najveći faktor rizika u okolini za prerane smrtne slučajeve u svetu. Ovo zagađenje smanjiće životni vek oko 40 odsto stanovnika Indije za više od devet godina, navodi se u izveštaju.

Tagovi