in

Krizni štab traži zatvaranje na 10 dana i kovid propusnice od 24 sata!

Sednica Kriznog štaba biće održana danas u 15 časova i 30 minuta. Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže za RTS da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

– Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih – poručuje Kon.

Predrag Kon navodi da Medicinski deo Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude doneta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenje kontakata i izvan škola.

– Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole – poručuje Kon.

– To je ono što smo od početka tražili – to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade objekti samo za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom – dodaje on.

Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

– To bi kao što smo ranije govorili trebalo da ide nakon deset dana zatvaranja da bi se obezbedilo da se to potpuno kontroliše – navodi Kon.

Ukazuje da je sada već uhodano važenje kovid propusnica od 22 sata i da razmišljanje da se pređe na 24 sata je potpuno logično.

– To je ono što ja očekujem da će danas ozbiljno da se raspravlja, jer mi ne možemo da očekujemo ozbiljne rezultate ako ne zatvorimo i jednu i drugu stranu – poručuje Kon.

Ističe da bi produženje raspusta trebalo da ide sa zatvaranjem na deset dana i da ne zna da li će to biti usvojeno, ali da će Medicinski deo Kriznog štaba to tražiti.

– Mi na tome insistiramo, jer jedino tako će moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih posle tih desetak dana. U ovom trenutku sama mera zatvaranja škola može da da neki rezultat, ali on će biti daleko manje efikasan i vidljiv bez svih mera zajedno – objašnjava Kon.

Ako se produži raspust, a ne bude uvedeno ograničeno radno vreme, to će dovesti do brojnih putovanja.

– Jasno je to, ali brojna putovanja sa eventualnom 24-časovnom kovid propusnicom je jedna priča, a druga je bez toga. Drugo, sve ovo vreme koje se dobija tih desetak dana neće imati nekog efekta ozbiljnijeg osim tog pada koji je značajan ako ne povećamo vakcinaciju – naglašava Kon.

Za raspust kaže da je gotovo potpuno uveren i da tu nema nikakve dileme da će odluka o tome biti doneta.

– Što se tiče ovih odluka koje se tiču kovid propusnica od 24 sata i eventualnog skraćenja radnog vremena deset dana – u Medicinskom delu Kriznog štaba postoji jedinstvo, čak i šire od toga, iz Ministarstva zdravlja postoji saglasnost, videćemo na sednici kako će se to prodiskutovati – navodi Kon.

Kon: Trpim poniženje za celu naciju, premijerka zna da bi mere koje smo predložili spusitile krivu