in

Kraken i druge varijante omikrona sa blagom slikom, oprez neophodan

Kraken i druge varijante omikrona sa blagom slikom, oprez neophodan

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je u emisiji N1 Studio Live povodom naglog povećanja broja novozaraženih koronavirusom da je takva situacija očekivana posle praznika, kao i da je u pitanju još uvek omikron soj koji se lako širi, ali koji kod obolelih izaziva blagu kliničku sliku. Za najnoviju varijantu omikron soja koronavirusa XBB.1.5, (Kraken) Radovanović navodi da se kao i ostale varijante prenosi lakše, ali da najčešće ima blagu kliničku sliku kod pacijenata.

i

„Porast broja novoobolelih od koronavirusa posle praznika me nije iznenadio. To se očekivalo. Sve su se okolnosti stekle, a kada se đaci vrate u škole, verovatno će to krenuti još više. Međutim, mi smo u radikalno različitoj situaciji od pre tri godine. tada je postojala virginalna populacija, svi su bili osetljivi, a i sam virus, originalni soj, bio je opasniji. Kasnije varijante koje su došle se lakše prenose, ali obično izazivaju blažu kliničku sliku“, rekao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, u poslednjih godinu dana je dominantan omikron soj i napominje da i u okviru njega postoje varijacije.

„Bilo bi opasno kada bi se pojavila nova varijanta. Ako bi takva varijanta, koja bi bila znatno različita od postojećih sojeva bila varijanta za zabrinutost, to bi bila sasvim druga epidemiološka situacija“, upozorio je Radovanović.

On je rekao da u najvećem delu Evrope dominira nova varijanta soja „petica“, sa svojim naslednicama, brojnim varijantama ovog soja.

Prema procenama za osam dana se duplira broj novozaraženih novim sojem.

„To je varijanta XBB.1.5, (Kraken prim.aut.). Među mnogo sojeva pominje se taj soj jer je potentniji. Očekuje se da bi u februaru dominirao u Evropi. Ali, postoje i druge podvarijante koje mogu da se pokažu dovoljno prodornim i da zauzmu bar jedan deo pejsaža rasprostranjenosti virusa. Svi oni izazivaju istu kliničku sliku kod naših ljudi. A teško je naći u Srbiji čoveka koji ili nije vakcinisan, ili je preležao bolest. To će biti blago obolevanje“, kazao je Radovanović.

Podseća da je poslednji smrtonosni talas bio u našoj zemlji prošlog proleća, to je bio sedmi talas korone. Međutim, upozorava da se bez obzira na blage kliničke slike pacijenata treba paziti zaražavanja. Kao i kod prethodnih varijanata, deo popolucije koji je najugroženiji je onaj koji nije vakcinisan i građani koji su akutni bolesnici, poručio je sagovornik N1.